Linkuri accesibilitate

Amnesty International: „Demonstrația de forță militarizată a Ungariei este șocantă”


Astăzi la punctul de frontieră de la Roszke în Ungaria...
Astăzi la punctul de frontieră de la Roszke în Ungaria...

Angela Merkel insistă asupra unui summit european pe tema gestionarii crizei și repartizării cotelor de refugiați între țările UE.

Poliția ungară a folosit gaze lacrimogene și un tun de apă împotriva refugiaților și migranților de la granița cu Serbia, care cereau să fie lăsați să intre în Ungaria, scandând „Deschideți Granița!”.

Potrivit agenției Reuters, protestatarii, în mare parte bărbați tineri, au smuls pietre și bucăți de beton din carosabil și au aruncat într-un cordon de poliție, sprijinit de forțe antitero.

Violențele s-au declanșat la o zi după ce guvernul de dreapta al Ungariei a închis trecerea pentru migranți și refugiați, după construirea unui gard de protecție la granița cu Serbia. De asemenea, Ungaria a înăsprit de marți pedepsele pentru traversarea ilegală a graniței.

Belgradul a spus că a fost informat de către Ungaria că granița a fost închisă pe 30 de zile. Ministrul de externe ungur Peter Szijjarto spune că a cerut omologului său sârb să ia măsuri pentru a opri „atacurile” împotriva poliției ungare lansate de pe teritoriul sârb.

O instanță din Ungaria l-a expulzat astăzi pe un prim imigrant găsit vinovat de traversarea ilegală a graniței și i-a interzis să intre din nou în țară timp de un an. Potrivit agenției Reuters, este un imigrant irakian dintre alte câteva zeci capturați de poliția ungară.

Organizația Amnesty International a declarat că „demonstrația de forță militarizată a Ungariei este șocantă”, dar premierul ungur Victor Orban a spus că țara sa apără Europa creștină care ar fi amenințată de numărul mare al imigranților musulmani. Se estimează că în Uniunea Europeană au sosit peste 500 de mii de străini de la începutul anului, cei mai mulți fiind refugiați care fugit de războaiele din Siria, Irak și Afganistan.

„Nu ne pare bine să fim refugiați, spune un sirian intervievat de Europa Libera la granița Serbiei cu Ungaria. Cu cinci ani în urmă eram oameni normali. Sunt inginer și aveam o slujbă. Mulți ne-am vândut casele ca să ajungem în Europa. Este dureros că suntem tratați așa”.

Ungaria și-a anunțat între timp intenția de a extinde de-a lungul graniței cu România gardul împotriva imigranților, amplificând o dispută deja tensionată cu autoritățile de la București.

Din Serbia se relatează că fluxul migranților și refugiaților venind prin Grecia și Macedonia în drum spre țările vestice ale Uniunii Europene s-a reorientat pe o altă rută, nu prin Ungaria, ci prin Croația și mai departe prin Slovenia și Austria spre Germania.

Croația a trimis o unitate de geniști la granița cu Serbia unde mine rămase din timpul războiului din 1992-95 ar putea pune în pericol viața celor care traversează frontiera pe jos.

În Germania, poliția a anunțat că în țară au intrat aproximativ 700 de solicitanți de azil care au pornit pe jos azi dimineață de la Salzburg, din Austria, după ce fuseseră suspendate trenurile de pasageri între Salzburg și München. Alte sute de refugiați și imigranți se află pe drum.

Cancelara germană Angela Merkel, a cărei țară este destinația principală pentru solicitanții de azil, a spus că insistă asupra unui summit european pe tema gestionarii crizei și repartizării cotelor de refugiați între țările Uniunii Europene, după eșecul de luni a miniștrilor europeni de interne de a ajunge la o înțelegere.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG