23:57:57 24.04.2024
Stiri

ATENȚIONARE // Sporește riscul îmbolnăvirilor cu Hepatita A. Cifra a crescut de cinci ori în Chișinău

Știri 16.09.2015 12:54 Vizualizări1504 Autor: Stela Mihailovici
ATENȚIONARE // Sporește riscul îmbolnăvirilor cu Hepatita A. Cifra a crescut de cinci ori în Chișinău


Începe sezonul cu risc înalt de îmbolnăvire cu Hepatita A, atenționează Centrul Municipal de Sănătate Publică (CMSP). Această infecție acută, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare” se răspândește în primul rând datorită reînceperii activitatății instituțiilor de învățământ.

„Instituțiile preșcolare se completează cu noi copii, unii din ei fiind probabil deja infectați și servesc drept sursă de infecție pentru întregul colectiv. Ca rezultat, în lunile octombrie–noiembrie morbiditatea HVA ar atinge un nivel înalt”, susțin specialiștii de la CMSP.

Centrul de Sănătate Publică atenționează că în primele șase luni ale anului curent au fost înregistrate 25 de cazuri de îmbolnăvire cu Hepatita A, față de cinci cazuri câte au fost în perioada similară a anului trecut, adică de cinci ori mai multe.

În 2014, pentru a minimaliza riscul răspândirii infecției au fost imunizați 770 de copii aflați în instituțiile rezidențiale și speciale de îngrijire din municipiul Chișinău. De asemenea, în luna aprilie, în satul Budești au fost imunizați 207 copii.

HVA se înregistrează mai frecvent la copii, adolescenţi şi tineri până la 30 ani. În rândurile copiilor preponderent se întâlneşte la vârsta de 3-7 ani. Maladia se înregistrează pe parcursul întregului an, însă morbiditatea ei sporeşte evident în lunile de toamnă şi început de iarnă.

Măsuri de profilaxie
Bolnavii depistaţi vor fi spitalizaţi în secţiile de boli infecţioase și se va efectua dezinfecţia terminală. Persoanele care au fost în contact cu bolnavul se vor afla sub supraveghere medicală timp de 35 de zile.

O mare importanţă are respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală (spălarea mâinilor cu săpun după frecventarea veceului şi înainte de masă), spălarea riguroasă a fructelor şi a legumelor înainte de consum, întrebuinţarea pentru băut a apei fierte, combaterea muştelor şi prevenirea contactului lor cu produsele alimentare. E necesar de respectat regulile de protecţie sanitară a surselor acvatice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md