Actualitate

Încă un dosar pierdut de R. Moldova la CEDO: Moartea suspectă a unei adolescente, investigată 14 ani

Potrivit informațiilor publicate pe pagina organizației „Juriștii pentru Drepturile Omului”, cazul datează încă din 13 iunie 1999, când o adolescentă de șaptesprezece ani a fost găsită moartăîn oficiul unei companii, ca urmare a supradozei medicamentoase.

Potrivit expertizei medico-legale moartea adolescentei ar fi fost cauzată de o intoxicație medicamentoasă. Deși pe corpul victimei au fost descoperite leziuni, o hemoragie în membrana mucoasei anale și în vestibulul vaginului, cauzate înaintea morții, oamenii legii din Republica Moldova au tergiversat investigațiile timp de 14 ani. În acest timp, în repetate rânduri a fost dispusă încetarea urmăririi penale, fiind examinată doar versiunea suicidului.
În fața Curții reclamanta s-a plâns că investigația condusă de autorități nu a fost eficientă și promptă. Aceasta a invocat încălcarea dreptului la viață, iar Curtea a constatat, în unanimitate, violarea articolului 2 din Convenție, sub aspect procedural. Curtea a notat că investigația a durat 14 ani, cu lungi întreruperi, care au fost considerate drept excesive de însuși autoritățile locale. Magistrații au considerat că o astfel de durată îndelungată a investigației nu satisface cerințele promptitudinii în temeiul articolului 2 din Convenție.

Mai mult decât atât, a fost notat că în tot acest timp autoritățile nu au implicat reclamantul în investigația respectivă. Astfel că mama adolescentei decedate nu a primit vreo informație despre investigație, decât dacă se plângea de lipsa eficienței acesteia. În context, Republica Moldova a fost obligată să plătească 12,000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2,100 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Condamnarea a fost pronunțată astăzi, 15 septembrie. În fața Curții reclamantul a fost reprezentat de A. Briceac și B. Malachi avocați din Chișinău.

sursa: politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *