FOTO // Târg INEDIT, astăzi la Chișinău. A adunat sute de vizitatori
Produsele țărănești de post au fost vedetele zilei, la Târgul de post „Vegan Show”, organizat astăzi la Chișinău.
Cu genericul „Local, Gustos şi Sănătos”, evenimentul a adunat câteva sute de persoane, atrase de produsele vegetariene expuse spre vânzare, dar și de bucatele de post pregătite în stil țărănesc și atelierele de creație organizate în cadrul târgului.
Eliza Mămăligă, o tânără pasionată de albinărit, a venit la târg cu un săpun natural, făcut chiar de ea, din miere de albine, propolis şi ceară. „Săpunul hidratează pielea, este antiseptic şi înlocuiește crema de corp”, își laudă ea produsul.
Corina Dascălu, nutriționistă cu studii în Canada, a venit la Târg cu un program de detoxifiere a organismului, bazat pe sucuri din fructe, legume şi verdeaţă. „Programul l-am făcut sub îndrumarea profesorului de la Institutul de Nutriție din Canada”, a explicat ea.
Nu departe, Dumitru Stratan, un copil de 10 ani, împreună cu mama sa şi bunicul, au venit să își prezinte produsele fabricate din migdale pe care le cultivă chiar ei pe o suprafaţă de 5 ha, în s. Cotihana, raionul Cahul.
Familia a adus la târg migdale decojite şi cu lapte din migdale. „Cojile de migdale sunt bune pentru îngrăşăminte la pământ, iar pulpa de migdale o folosim pentru terciuri, bomboane raw-vegane, mască pentru faţă etc.”, ne informează băiatul.
Noutatea târgului „Vegan Show” a fost însă concursul „Polonicul de aur”, la care zeci de gospodine și gospodari s-au întrecut la preparat adjică.
Câştigătorul concursului va primi un contract cu un restaurant, un certificat de calitate şi un trofeu.
Tamara Cojocaru, una dintre gospodinele înscrise la concurs, spune că a preparat o simplă şi naturală, dar că, pentru că suntem în afara sezonului, a folosit ardei iuţi marinaţi, pulpă de roşii conservată de anul trecut şi mult usturoi.
„Pentru mine, cel mai mare premiu este atunci când oamenii vin a doua oară să-mi cumpere produsele ţărăneşti şi-mi spun că sunt foarte mulţumiţi”, afirmă ea.
În cadrul evenimentului au fost organizate și masterclass-uri în cadrul Teatrului Gastronomic. Una dintre prezentări a fost făcută de Rodica Dumbrăveanu, absolventă a Institutului de Nutriţie Vegană din Canada şi vestită prin ciocolata ei raw-vegană. Rodica a arătat cum se prepară un tort din produse locale, naturale şi ieftine (miez de nuci, mere, miere de albine, seminţe de mac etc.). La Teatrul Gastronomic au participat zeci de persoane, curioşi, vegetarieni, dar şi oameni pasionaţi de alimentaţia vegetală. Cei prezenţi au mai spus că au venit la Târg deoarece au mulţi prieteni vegetarieni şi vor să cunoască mai îndeaproape ce mănâncă ei.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei