13:37:28 29.03.2024
Stiri

INDEZIRABILII // Câți ruși au primit INTERDICȚIE de călătorie în R. Moldova?

Politică 22.03.2015 16:19 Vizualizări1951 Autor: Mariana Rață
INDEZIRABILII // Câți ruși au primit INTERDICȚIE de călătorie în R. Moldova? protv.md


Serviciul de Informații și Securitate solicită săptămânal declararea a câte unui cetățean rus drept persona non grata în R. Moldova

Evenimentele din Ucraina, dar și ofensiva informațională a Rusiei în R. Moldova, au pus în gardă serviciile speciale moldovenești care, în ultimul un an și jumătate, au declarat indezirabili și le-au interzis accesul în R. Moldova la aproape o sută de cetățeni ai Federației Ruse, mai mulți decât în toți anii de la declararea independenței statului nostru. În lista rușilor cu interdicții de călătorie în R. Moldova, pe motiv că ar reprezenta un pericol pentru securitatea și ordinea publică de la noi, se regăsesc mai multe figuri publice din Rusia: sociologi, politologi, savanți, militari, nu însă și demnitari publici.

Politologul din „lista neagră”

În urmă cu o lună, pe 21 februarie, polițiștii de frontieră din R. Moldova i-au interzis accesul în R. Moldova unui politolog rus, cunoscut drept un adept înflăcărat al Uniunii Vamale și expert în probleme energetice care pledează în favoarea utilizării factorului energetic ca instrument de presiune în raport cu statele aflate în câmpul de interese al Moscovei.

Constantin Simonov urma să participe la conferințele clubului media „Format A3”, cunoscut drept inițiatorul mai multor evenimente de propagandă rusească. În bagajele politologului rus, polițiștii de frontieră au descoperit mai multe materiale de propagandă, despre care acesta a explicat că ar fi „ziare și reviste pe care și le-a luat pentru lecturi personale”.

Simonov, care anul trecut a fost inclus în „lista neagră” a Letoniei, pentru participare la conferințe similare, a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova pe motiv că ar reprezenta pericol pentru securitatea și ordinea publică din R. Moldova, având interdicție de călătorie în republică pe un termen de cinci ani.

Sondaje pentru Moscova

Cu doar o săptămână înainte de acest incident, un alt expert rus a fost înștiințat, la ieșirea din R. Moldova, că este persona non grata și are interdicție de călătorie pe un termen de cinci ani. De această dată, sociologul Irina Subbotina a fost prinsă cu 1 200 de chestionare completate de locuitori din Autonomia Găgăuză, în vederea organizării unui sondaj de opinie, la comanda Academiei de Științe a Rusiei. Sondajul „Găgăuzii: Comportament demografic” urma se le ofere rușilor un tablou clar al stării de spirit din Găgăuzia în preajma alegerii bașcanului autonomiei.

Precizăm că, anterior, Subbotina a făcut mai multe declarații xenofobe la adresa moldovenilor, declarând, spre exemplu, în cadrul unui interviu pentru publicația rusă „Komsomolskaia Pravda”, că cel mai bun șef pentru un moldovean este un moscovit.

Cu aproape un an în urmă, autoritățile moldovenești au confiscat, din avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, cutii conținând „liste cu semnături pentru recunoașterea Transnistriei” pe care acesta intenționa să le transporte la Moscova.

Nici atunci, nici mai târziu, însă, Rogozin nu a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova.

O toamnă „fierbinte” la Aeroport

Cele mai multe cazuri de interzicere a accesului în R. Moldova cetățenilor ruși considerați un pericol pentru securitatea națională au fost înregistrate în preajma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014. Atunci, timp de o lună, mai bine de zece cetățeni ruși au fost opriți să intre în R. Moldova. Este vorba și despre Vasili Kașirin, colaboratorul superior al Institutului Rusesc de Cercetări Strategice din Rusia, consilier personal al așa-zisei șefe a diplomației transnistrene, Nina Ștanski, și despre Andrei Medvedev și Dmitri Galkin, doi agenți ai FSB, suspectați de susținerea acțiunilor separatiste în Republicii Moldova, și despre membrii și coordonatorul grupului extremist „Borotba”, Victor Șapinov și Maxim Firsov, care, potrivit SIS, puneau la cale proteste violente în preajma alegerile parlamentare.

Printre primele interdicții de intrare în R. Moldova au fost aplicate, anul trecut, unor militari ruși care au avut tupeul să încerce să traverseze frontiera îmbrăcați în uniforme. Unii dintre ei aveau legitimații de luptători în Donbas, de partea separatiștilor ucraineni.

Provocările din 2015

„Este o situație fără precedent”, afirmă Sergiu Gânsari, șeful Secției consemne și management informațional din cadrul Poliției de Frontieră.

Potrivit lui, numai în anul curent, polițiștii de frontieră le-au interzis accesul în R. Moldova la 83 de străini. O bună parte dintre aceștia au fost declarați persoane indezirabile, fiind considerați un pericol pentru țară.

„Printre aceștia se regăsesc și câțiva cetățeni din țări ale UE, Ucraina, dar cea mai mare parte o reprezintă cetățenii ruși”, ne explică Gânsari, precizând că nu au înregistrat cazuri în care membri ai Statului Islamic să încerce să intre în R. Moldova.

De altfel, SIS are întocmită o listă cu peste 500 de nume ale persoanelor de origine arabă considerate teroriști sau membri ai organizației „Al-Quaida”.

70 de ruși „non grata”

Lista rușilor cu interdicție de călătorie în R. Moldova este însă cu mult mai mare decât numărul de cetățeni ruși opriți la frontieră. Numai în 2014-2015 în această listă au fost incluse circa 70 de nume noi. Surse de încredere din cadrul SIS ne-au comunicat că, printre cei cu interdicție de călătorie în R. Moldova, pe motiv că ar reprezenta un pericol pentru securitatea națională, nu se regăsește niciun oficial rus sau fost oficial ucrainean. În schimb, din listă fac parte mai mulți reprezentanți ai societății civile rusești, apropiați puterii de la Kremlin.

Potrivit lui Ilie Mardari, șef de secție în cadrul Direcției de combatere a șederii ilegale a străinilor din cadrul Biroului Migrație și Azil (BMA), dacă în anul 2012 BMA a declarat, la solicitarea SIS, doi cetățeni străini drept persoane indezirabile în R. Moldova, iar în 2013 – opt străini, în 2014, cifra acestora a crescut cu încă 67 de nume, iar în primele două luni ale anului curent s-au mai adăugat încă 17 persoane care reprezintă un pericol pentru securitatea națională. Majoritatea dintre aceștia sunt cetățeni ruși.

Criterii „secrete”

Săptămâna aceasta, un deputat rus, Oleg Paholkov, venit la Chișinău la invitația liderului PSRM, Igor Dodon, a scandalizat opinia publică, declarând că moldovenii „au înnebunit”, din moment ce susțin că vorbesc limba română.

„Eu nu pot să înțeleg, mă aflu în Parlamentul Republicii Moldova, iar documentele se scriu în limba română. Nu înțeleg. Voi toți ați înnebunit? Moldovenii chiar nu au identitate națională?”, a fost replica celui care înainte de a ajunge în Legislativul de la Chișinău a făcut o „excursie” în Găgăuzia unde le-a vorbit localnicilor despre frăția găgăuzo-rusească și cum se simte el în R. Moldova ca în Rusia.

Chiar dacă nu este pentru prima dată când face astfel de declarații la Chișinău, Paholkov, la fel ca și Rogozin, nu are interdicție de intrare în R. Moldova.

Am solicitat Serviciului de Informații și Securitate să ne comunice care sunt criteriile în a căror bază se decide declararea unei persoane indezirabile în R. Moldova, dar nu am primit deocamdată un răspuns.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md