Top 10 cele mai URÂT MIROSITOARE MÂNCĂRURI din lume. Cu siguranță ai gustat și tu
Există pe lume mâncăruri scârboase care aproape că îți întorc stomacul pe dos. E greu de crezut cum unii oameni dau bani grei pentru a mânca lucruri de-a dreptul înfiorătoare.
Unul dintre cele mai plăcute lucruri despre mâncare este felul în care miroase. Înainte de a ne bucura de gustul preparatelor, le simțim întâi aroma, care ne stimulează apetitul și ne face poftă de mâncare. În cazul unor feluri de mâncare, însă, mirosul pe care îl degajă e departe de a fi îmbietor, în ciuda gustului surprinzător de bun pe care îl au, scrie Libertatea.
Te-ai întrebat vreodată care sunt aceste alimente și unde sunt consumate? Cea mai mare platformă online de comenzi de mâncare din România a făcut un top al celor mai urât mirositoare feluri de mâncare din lume și țările în care le poți încerca?
#10. Peștele uscat
Cel mai banal aliment de pe lista noastră este peștele uscat, consumat sub formă de gustare in Coreea, China și alte țări din Asia. Turiștii sau expații care au petrecut mai mult timp în Asia recunosc instantaneu mirosul dezgustător al peștelui, care este pe măsura gustului, lăsând impresia că a fost uitat într-o cameră închisă timp de foarte mult timp.
#9. Kusaya
Un alt fel de pește mirositor, kusaya este originar din Japonia, fiind pește uscat la soare, după ce a fost ținut la macerat în saramură. Nimic neobișnuit până aici, nu-i așa? În acest caz, mai trebuie să aflați că saramura nu este proaspătă, ci este refolosită pentru nenumărate porții de kusaya. Mai mult, japonezii sunt de părere că peștele e cu atât mai bun, cu cât saramura este mai veche. Astfel, același sos poate fi reutilizat de-a lungul mai multe secole, timp în care este păstrat nefrigerat, lăsat la fermentat într-un container.
#8. Surströmming
Următorul loc pe lista noastră este ocupat tot de pește, mai exact, heringul fermentat din Suedia. Acest fel de mâncare are un miros atât de urât, încât există o notificare oficială cu privire la el pe site-ul guvernului suedez, în care este prezentat ca având ”miros puternic de pește putrezit”. Pe site mai apare și recomandarea de a nu deschide conservele cu surströmming în spații închise, dar și de nu-l consuma în afara casei, deoarece ”mirosul atrage muștele”.
#7. Hongeo
Cel mai scârbos preparat din pește vine din Coreea. Purtând denumirea de hongeo koe sau hongeo sashimi, este produs din calcan lăsat la fermentat, până când acidul uric (urina) depozitat în corp se transforma în amoniac. Similar mirosului de amoniac, care declanșează reflexul de vomă, și mirosul lui hongeo koe poate provoca aceeași senzație. Considerat o delicatesă în Coreea, se servește crud, fiind o adevărată provocare pentru oricine se încumetă să-l încerce.
#6. Brânza franțuzească Époisses de Bourgogne
După pește, brânzeturile sunt printre cele mai urât mirositoare mâncăruri din lume. Époisses de Bourgogne era una dintre preferatele lui Napoleon, fiind încoronată chiar ca ”regina brânzeturilor” de către celebrul gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin. Miroase atât de urât, încât în Franța a fost interzisă în mijloacele de transport în comun.
#5. Vieux Boulogne
Cunoscută și ca Sablé du Boulonnais, această brânză este o delicatesă care provine din nordul Franței. Este produsă din lapte de vacă nepasteurizat, mirosul ei fiind adesea comparat cu cel al mâncării putrezite. În 2004, un grup de cercetători de la Universitatea Cranfield din Bedfordshire au declarat Vieux Boulogne drept cea mai urât mirositoare brânză dintre cele 15 sortimente britanice și franțuzești studiate. Mai mult, în 2007, un test realizat la aceeași instituție, cu ajutorul senzorilor de ”miros electronic”, a confirmat statutul delicatesei.
#4. Oul de o sută de ani
Un alt fel de mâncare al cărui miros poate fi deranjant pentru anumite persoane este oul. Mirosul ouălor de o sută de ani, însă, este, cu siguranță, insuportabil pentru oricine. Deși nu este, literalmente, vechi de un veac, miroase de parcă ar fi. Este obținut prin acoperirea unui ou de găină, rață sau prepeliță într-o pastă din sare și noroi, care este apoi îngropat în coji de orez timp de trei ani. Uneori, la pastă se mai adaugă lime, cenușă și ceai. Când sunt sparte, ouăle sunt negre-verzui, au o textură gelatinoasă și miros extrem de înțepător.
#3. Durian
Cel mai surprinzător aliment de pe listă este un fruct. Produs natural, nepasteurizat, care nu a fermentat, nu a fost lăsat la macerat în nimic, Durian este un fruct originar din Asia de sud-est, folosit adesea în smoothie-uri sau în compoziția dulciurilor. Daca unii dintre consumatori ii apreciaza mirosul puternic, de alune, altii il detestă, considerând că seamănă cu cel de ceapă putrezită. Ca si brânza Époisses de Bourgogne, este ilegal de transportat cu mijloacele urbane în mai multe țări din Asia.
#2. Natto
Acest fel de mâncare este făcut din boabe de soia fermentată. În Japonia, țara din care provine, este consumat la micul dejun, alături de orez, sushi sau tăieței, cu sos de soia sau muștar chinezesc. Natto are textură gelatinoasă și, desigur, miroase foarte urât.
#1. Brânza tofu mirositoare (chou doufu)
Chou doufu este obținută din tofu proaspăt, macerată în saramură de lapte bătut, carne, legume și, uneori, fructe de mare, pentru o perioadă atât de îndelungată de timp încât, uneori, pot apărea viermii în compoziție. Este foarte populară în China, unde este vândută atât ca mancare stradală, cât și ca gustare pe stadion. În Taiwan, oamenii au dezvoltat chiar un cult pentru acest fel de mâncare urât mirositor.
„Integritate hibridă” sau „acuzații nefondate” la adresa președintelui Comisiei pre-vetting, Herman von Hebel?
VOT FINAL // Cărțile de identitate, folosite în UE, vor înlocui buletinele de identitate din R. Moldova: Avantajele noilor acte ce urmează a fi eliberate începând cu primăvara anului 2025
Festivalul Tradițiilor Românești REVINE la Chișinău sub Înaltul PATRONAJ al președintelui României, Klaus Werner Iohannis