Sute de inimi pline de emoţii, ochi în lacrimi, părinţi tremurând şi spectatori dornici de a vedea pe teren viitorul fotbalului basarabean.

Copii au îmbrăcat pentru prima dată tricouri oficiale, cu embleme, numere şi nume pe spate, şi-au urcat jambierele, legat şireturile ghetelor cu crampoane, iar portarii şi-au încătuşat mănuşile, pentru a porni spre istorie.

Micuţii fotbalişti au intrat pe iarbă, altfel, nu cum au făcut-o în ultimii ani, la antrenamente învăţând să lovească corect mingea, să dribleze, să şuteze, să paseze, cum să stea pe teren, nici cum au jucat la turnee şi meciuri amicale, de această dată totul a fost altfel, exact cum pe micile ecrane văd marile meciuri, marii fotbalişti, aşa au fost ei.

Puştii de la Zimbru, antrenaţi de Alexandru Guzun au învins la Tiraspol, pe marii lor rivali de la Academia de Fotbal a clubului Sheriff.

La pauză a fost 1-0 pentru gazde, dar în final, bucuria a fost în tabăra chişinăuienilor. Eroul meciului a fost căpitanul echipei din capitală, care a trecut de la rol de puşti minunat, la adevărat căpitan. Nicolae Ţopa a marcat în repriza a doua ambele goluri ale galben-verzilor, care se impun cu 2-1 în deplasarea de pe terenul marii rivale şi câştigă primele trei puncte din istorie pentru generaţia Zimbru 2005 într-un meci oficial.

Directorul Centrului de Pregătire a Tânărului Fotbalist FC Zimbru Nicolae Crăciun s-a declarat mulţumit de succesele discipolilor.

NICOLAE CRĂCIUN, director CPTF FC Zimbru:  
A început Campionatul Diviziei Naţionale copii şi junior, ediţia 2015-2016. Astăzi am avut deplasare la Tiraspol participă vârsta 2005, care pentru prima data participă în Campionat. Au făcut un meci bun, scorul este de 2-1, îi felicit pe această cale cu victoria şi să nu se oprească aici! Împreună cu antrenorul Alexandru Guzun sper să facem o figură bună în campionat.

În alte întâlniri ale etapei, Zimbru II a învins FC Voran cu scorul de 3-1, iar Real Succes Chişinău a fost surclasată cu 6-1 de echipa Buiucani-Dacia II. După meci căpitanul gazdelor, care în ziua meciului a rotunjit frumoasa vârstă de 10 anişori, nu părea decepţionat de pierderea partidei.

ANDREI BOBEICĂ, fotbalist Real-Succes:
Noi am pierdut la scor, dar ne vom strădui şi vom merge mai departe. Echipa noastră nu a fost cea mai bună, am avut doar un antrenament şi am înţeles că vom pierde. Era foarte greu.

BOGDAN IVLEV, fotbalist Real-Succes:
Azi am pierdut cu un scor mare, nu  eram pregătiţi, echipa este nouă, dar sper că o să câştigăm.

De cealaltă parte, tinerii jucători de la FC Buiucani-Dacia II erau foarte mândri de prima victorie obţinută.

RĂZVAN LEAHU, fotbalist FC Buiucani-Dacia II:
Azi am jucat cu echipa Real Succes şi am câştigat cu scorul de 6-1. Îmi doresc să jucăm aşa mai departe, cu echipe mai puternice şi să câştigăm.

IULIAN CAZACINSCHI, fotbalist FC Buiucani-Dacia II:
Noi am câştigat pentru că suntem puternici.

Campionatele Moldovei pentru copii şi junior U11, U12, U13 şi U14 se dispută în premieră şi etapa inaugurală a demonstrat cu prisosinţă că competiţiile au viitor, iar lupta pentru întâietate va fi acerbă.

Federaţia de profil din republică desfăşoară concomitent cu Divizia Naţională, campionatele diviziilor A şi B pentru copii şi juniori, Cupa Moldovei U14.

Tinerele talente de astăzi vor ieşi mane în teren ca componenţi ai echipelor de maeştri în concursurile interne şi pe arenele internaţionale de fotbal.