Ce state ar putea dispărea din cauza încălzirii globale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Micile state insulare din Pacific, aflate în prima linie din punct de vedere al riscului implicat de încălzirea globală, nu au reuşit să convingă Australia şi Noua Zeelandă să adopte un obiectiv mai ambiţios pentru limitarea creşterii temperaturii, informează AFP.

Negocierile dintre cele 16 state membre ale Forumului insulelor din Pacific de la Port Moresby din această săptămână au fost dificile şi declaraţia finală aşteptată joi seară a fost în cele din urmă publicată vineri.

Majoritatea statelor membre sunt insule mici care ar putea fi acoperite de apele în creştere ca urmare a încălzirii climatice, în timp ce ponderea lor în emisiile globale este nesemnificativă.

Aceste state mici au militat pentru limitarea la 1,5 grade Celsius a temperaturii în comparaţie cu nivelul existent înaintea erei industriale şi au vrut să transmită un mesaj clar în acest sens viitoarei Conferinţe de la Paris din luna decembrie.

Grupul de experţi interguvernamental asupra schimbărilor climatice (Giec), referinţa mondială în materie, a stabilit ca obiectiv reducerea cu două grade Celsius a încălzirii globale.

Australia şi Noua Zeelandă, ţările cu pondere la acest Forum, au refuzat să se angajeze la Port Moresby pentru un obiectiv mai ambiţios.

Statele membre ale Forumului Insulelor din Pacific sunt: Australia, Insulele Cook, Fiji, Kiribati, Insulele Marshall, Micronesia, Nauru, Noua Zeelandă, Niue, Palau, Papua Noua Guinee, Samoa, Insulele Solomon, Tonga, Tuvalu, Vanuatu.

Summit-ul de la Paris va reuni între 30 noiembrie şi 11 decembrie 195 de ţări în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la încălzirea globală, aminteşte AFP, citat de Agerpres.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...