13:46:11 25.04.2024
Stiri

Bostanul, cultură promițătoare în R. Moldova

Economie 12.09.2015 13:00 Vizualizări9507 Autor: Ziarul National
Bostanul, cultură promițătoare în R. Moldova


Constatare // În țara noastră nu există nicio întreprindere care să se ocupe de cultivarea bostanilor

Satul Lozova, raionul Strășeni, va găzdui, pe 19 și 20 septembrie, cea de-a IV-a ediție a Festivalului Etno-Gastronomic „Bostaniada 2015”.

Evenimentul este un proiect comunitar cu scopuri cultural-economice care își propune să susțină economia rurală prin sporirea veniturilor sătenilor, sprijinind agricultorii din Republica Moldova prin creșterea vânzărilor acestora.

Bostanul, nelipsit în grădinile moldovenilor

Dovleacul este o cultură agricolă nițel defavorizată în țară noastră, deși este o perfectă sursă pentru alimentație, tratament, dar și de venit.

Nu am găsit nicio întreprindere în țară care să se ocupe de cultivarea bostanilor la nivel industrial. În schimb, dovleacul (fruct sau legumă - numiți-l cum doriți, pentru că încă nu există o părere comună față de definiție) este plantat în cantități destul de mari în multe afaceri agricole de familie. Și este aproape nelipsit în orice grădină de la țară, iar mulți gospodari fac și un ban cu el.

Ecaterina Colesnic din raionul Ocnița are 76 de ani și spune că a crescut bostani de când se ține minte gospodină. „Nu cer mari griji. Se seamănă când înfloresc copacii și pot ține la înghețuri care se mai întâmplă, dar și la secetă. Poate nu-s așa de mari, dacă anul e uscat, însă în veri ploioase am ridicat bostani și de 15-20 de kilograme. Și nepoții, și copiii spun că cele mai gustoase sunt plăcintele cu bostan, iar dacă le place, am cu ce-i bucura anul întreg. Totodată, fac și un ban adaos la pensie. Mai ales iarna se cumpără bine în piețele de la oraș. Iarna trecută, bunăoară, am avut zile când am vândut felia și cu 10-15 lei, pentru că era în mare căutare la orășeni”, afirmă mătușa.

„Pentru a fi un grădinar bun, trebuie să plantezi dovleci”

Delicios și folositor, dovleacul a venit la noi din America Centrală și este cultivat în toată Europa. Există aproape 20 de specii și soiuri de acest fruct. De obicei, bostanii se recoltează la sfârșitul lunii septembrie, luna octombrie. Însă, Ecaterina Colesnic susține că, dacă îți dorești să obții un bostan „rege”, atunci pe la mijlocul lunii august îi culegi pe cei mai mici și îl lași pe curpen pe cel mai mare, care poate sta toamna întreagă, atingând dimensiuni impunătoare.

În anumite locuri din lume există și o zicală care spune că, pentru a fi un grădinar bun, trebuie să plantezi dovleci. Proverbul nu este departe de adevăr, deoarece agricultorii sunt de părerea că această plantă este printre cele mai ușor de crescut și nu ai nevoie decât de semințe.

Printre aceștia se numără și agronomul Ion Slobozian din Căinari, care are o experiență profesională de peste 35 de ani. Dânsul povestește că, mai mulți ani în urmă, când începuse a se da liber afacerilor individuale, a crescut bostani pe o suprafață de cinci hectare.

„N-ai grijile ca în cazul altor culturi. Dovleacul trebuie semănat conform tehnologiei, i-ai dat o prașă calitativă și aștepți roada care, indiferent de condițiile meteorologice, nu te poate dezamăgi, tot scoți ceva și numaidecât îți întorci cheltuielile. Ar fi o soluție pentru fermierii noștri, care ar putea face niște bani fără multe bătăi de cap, așa cum se întâmplă la creșterea grâului, porumbului, florii-soarelui etc. Nu-i neapărat să renunțe la alte activități agricole, însă niște suprafețe cu bostan ar fi un fel de poliță de asigurare. Numai că, iarăși, apare problema piețelor de desfacere. Dacă am avea mai multe fabrici de conserve, ar fi minunat, pentru că sucul de dovleac este o adevărată farmacie și poate vindeca multe boli”, susține agronomul.

Dovleacul pentru ulei – o soluție pentru fermieri

Fiind un mare pasionat de cultura dovleacului, specialistul studiază cu interes tot ce este legat de „fructul de aur și într-un viitor prognozabil o eventuală salvare a multor fermieri moldoveni”.

„În ultimii ani, mai mulți colegi de-ai mei din România au încercat nu fără succes cultivarea dovleacului Styrian, ale cărui semințe sunt foarte bune pentru ulei. Dovleacul pentru ulei crește cel mai bine pe solurile nisipoase și argiloase, bogate în humus. Avem de acestea câte vrei în R. Moldova, de ce nu am încerca? Ar fi o afacere profitabilă, dacă ținem cont de prețul uleiului din semințe de dovleac – aproximativ 700 de lei pentru un litru. Crește bostanii care trebuie, investește în linia tehnologică de stoarcere și fă bani acasă”, afirmă Ion Slobozian.

Lilia Grubîi


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md