11:01:06 29.03.2024
Stiri

Locuiește la Paris, dar investește în R. Moldova

Economie 22.03.2015 13:03 Vizualizări4514 Autor: Galina Munteanu
Locuiește la Paris, dar investește în R. Moldova


Modă // S-a născut și a crescut în Franța, la Paris, dar atunci când a decis să-și lanseze o afacere a ales R. Moldova

Deși s-a născut în orașul iubirii, Paris, capitala Franței, R. Moldova este cea care a pus stăpânire pe inima Gwennelei Mercier. De țara noastră o leagă cele mai frumoase amintiri, mai ales că și la cei doi copilași pe care îi are le curge prin vene sânge de român, soțul fiind originar din R. Moldova.

Și-a întâlnit soțul în Franța

Gwennela a pășit pentru prima dată pământul din R. Moldova acum zece ani, când i-a spus DA în fața altarului unui tânăr din R. Moldova. „Soțul era prieten cu un verișor de-al meu. Acesta l-a chemat pe Marian (prenumele soțului – n.r.) să-l ajute la o construcție a unei case vechi de la țară, în Franța. Uite că soarta așa a vrut ca eu să mă duc atunci în vacanță la țară și să fac cunoștință cu el. De atunci, suntem împreună”, își amintește cum și-a cunoscut soțul franțuzoaica.

Și-a deschis afacerea în R. Moldova

De când s-a căsătorit, deși se stabiliseră la Paris, Gwennela se tot gândea ce afacere ar putea să deschidă în R. Moldova. S-a gândit la ceva în domeniul construcției, ecologiei, restaurare, arte. Decizia finală a fost luată într-o zi când se plimba cu soțul și copiii prin capitală.

„Atunci, soțul mi-a spus: Tu știi de ce se uită lumea la copiii noștri? Nu pentru că sunt mai frumoși decât alții, dar pentru că sunt îmbrăcați diferit, au modele de haine originale și bine gândite. Iată atunci a venit ideea să deschid o afacere și să confecționez haine pentru copii și femei”, susține Gwennela Mercier.

A studiat și a analizat piața moldovenească

Nu a pornit afacerea „cu ochii închiși”, dar a studiat și a analizat atent piața din R. Moldova, ce-i lipsește acesteia și ce nu ar trebui de lansat. „Să vă spun sincer, știu deja mai bine magazinele din Chișinău decât pe cele din Paris”, zice zâmbind Gwennela.

Aproape un an s-a pregătit, iar la sfârșitul anului trecut au dat start afacerii. Pe moment, au deschis în capitală un magazin cu haine pentru copii și femei, pe care le coase în R. Moldova. „Deocamdată, la început de cale, am încheiat contracte cu trei fabrici din R. Moldova care mi le cos. Stofa o aduc din Franța, iar tiparele, concepția, modelele hainelor – toate sunt pregătite de către mine. Aici doar le cos, pentru că nu am avut suficienți bani să-mi procur mașini personale de cusut. Sunt sofisticate și costă mulți bani”, susține femeia.

Își va dezvolta afacerea

Visul cel mare al franțuzoaicei este ca să adune bani și să-și dezvolte afacerea. Și, de ce nu, să înființeze o mini-fabrică de cusut. „Vreau să-mi procur mașinile mele de cusut, să încep a coase mai multe modele de haine pentru femei și copii, pentru femei însărcinate, dar și pentru băieți. Intenționez să confecționez și accesorii pentru aceste haine, dar și jucării moi pentru copii. Am ideii multe, trebuie doar puțin timp și bani. Mai mult, îmi doresc ca hainele să fie vândute nu doar în R. Moldova, dar și în alte țări. Bineînțeles că voi începe cu Franța. De asemenea, intenționez să vând produsele mele și prin intermediul magazinelor online”, ne spune planurile Gwennela.

Face naveta Chișinău-Paris

Chiar dacă afacerea și-a lansat-o la Chișinău, familia locuiește la Paris. Astfel, lunar, franțuzoaica este nevoită să facă naveta Paris-Chișinău pentru a veghea bunul mers al afacerii.

„Nu mă obosește acest lucru, din contra, mă ajută. Prind multe idei din mers. În Paris văd ceva nou, imediat schițez, vin la Chișinău și încercăm sau viceversa. Este un lucru care se completează”, susține femeia de afaceri.

Nu a remarcat deocamdată concurență și nici piedici în a-și dezvolta afacerea. Un merit îi aparține și soțului ei care a ajutat-o foarte mult să-și îndeplinească visul. „Sunt fericită că am reușit. Am întâlnit aici mulți oameni minunați care m-au susținut și mă susțin în continuare. Sper să-mi reușească”, ne spune Gwennela.

Mămăliguța și friptura, bucatele moldovenești preferate

Mămăliga cu friptură sunt bucatele preferate ale Gwennelei atunci când vine în R. Moldova. Duce lipsă când este aici doar de pâine, cașcaval și dulciuri franțuzești.

„Îmi place foarte mult și zeama de casă cu carne. Vinul la voi la fel este bun. R. Moldova este o țară minunată, cu locuri pitorești. Am îndrăgit-o din prima când am venit aici. Sunteți un popor minunat, primitori și generoși”, conchide franțuzoaica care a decis să-și lege destinul cu un moldovean și să investească anume în R. Moldova.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md