20:03:15 25.04.2024
Stiri

Salariile „în plic” aduc pierderi de MILIARDE în bugetul de stat

Economie 11.09.2015 17:21 Vizualizări1594 Autor: Galina Munteanu
 Salariile „în plic” aduc pierderi de MILIARDE în bugetul de stat


Peste cinci miliarde de lei pierde anual Bugetul public national pentru neimpunerea impozitării salariilor achitate „în plic”. Potrivit estimărilor unor instituții de cercetare care au pornit de la salariul mediu pe economie, suma salariilor achitate „în plic” ar constitui 15 miliarde de lei sau aproximativ 50 la sută din fondul anual al retribuirii muncii.

Despre consecințele grave ale economiei informale în R. Moldova au discutat astăzi, 11 septembrie, reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Organizației Internaționale a Muncii (ILO), Inspectoratului de Stat al Muncii, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat și Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Potrivit președintelui CNSM, Oleg Budza, sindicatele au înaintat partenerilor sociali un șir de propuneri pentru îmbunătățirea cadrului normativ din R. Moldova pentru minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” și „muncii la negru”.

„O măsură destul de eficientă ar fi înăsprirea sancțiunilor pentru practicarea acestui fenomen. Cele stabilite în prezent nu-i sperie pe agenții economici, amenzile trebuie să fie foarte dure, iar în paralel trebuie de găsit soluții privind flexibilitatea impozitării agenților economici, care trebuie să fie motivați și interesați să activeze legal”, a spus Oleg Budza.

„Munca informală este o formă de evaziune fiscală, care, în codurile penale ale majorității țărilor din Europa și din America de Nord reprezintă a doua infracțiune ca gravitate după omucidere. Un procent ridicat de lucrători antrenați în munca informală și de angajatori care perpetuează acest sistem duc la instabilitate socială, la nesustenabilitatea sistemelor de pensii publice, asigurări de sănătate și protecție socială. Având resurse formalizate, fiscalizate, este o șansă sporită ca gradul de nemulțumire socială să scadă”, a spus specialistul principal din cadrul Oficiului de Țară al Biroului, Ovidiu Jurcă.

Potrivit șefului Inspectoratului de Stat la Muncii, Dumitru Stăvilă, în urma controalelor efectuate pe parcursul a mai mult de jumătate de an la întreprinderile din R. Moldova de către un grup interdepartamental, format din reprezentanți ai sindicatelor, MAI și ai Inspectoratului de Stat al Muncii, au fost depistate circa 800 de cazuri când muncitorii activau fără contracte de muncă, suma de amenzi stabilită depășind 800 de mii de lei. În cele mai multe cazuri este vorba despre întreprinderile din sectorul privat, a spus Stăvilă.

Potrivit Biroului Național de Statistică, economia informală în R. Moldova a înregistrat cel mai mare nivel în anul 2011, constituind 25,5%, iar cel mai redus nivel în 2007 – 21,3%.

În anul 2014, 32,5 la sută din totalul persoanelor ocupate în economie au avut un loc de muncă informal, iar fiecare al zecelea salariat a declarat că primește, fie o parte sau chiar în întregime, salariul „în plic”. Acest fenomen prevalează cel mai mult în sectorul real, și anume în agricultură (48,3%), comerț (15,2%), construcții (13,5%) și transport (6%).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md