Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Maşina lui Şor la scara…

Maşina lui Şor la scara naţiunii

Maşinile cu numere de înmatriculare KKL sunt foarte cotate în R.Moldova. Sunt de mărci scumpe, noi, strălucitoare. Ultima, KKL 011, de marca Mercedes, l-a adus duminică pe cântăreţul lui Putin, Filip Kirkorov, la concertul Moldtelecom de la Moldexpo. Normal, e o maşină de lux, e un cântăreţ de lux, se potrivesc împreună. Dar sunt totuşi nişte detalii în acest tablou care zgârie privirea.

Maşinile cu numere de înmatriculare KKL aparţin firmelor lui Ilan Şor. Chiar şi aeronava cu care călătoreşte acesta are numărul de înregistrare ER-KKL. Cât de mult sunt amestecate lucrurile între omul de afaceri Ilan Şor şi compania de stat Moldtelecom-Unite? De ce cântăreţii lui Putin sunt purtaţi cu Mercedesul lui Şor întâi la Orhei, de la Primărie-n sus, apoi – la Unite, de la Moldexpo la vale?

Cum au împărţit Moldtelecom-Unite şi Ilan Şor banii pentru onorariile lui Baskov, care a cântat întâi la Orhei, apoi la Moldexpo? Pe pagina web a Primăriei Orhei, www.orhei.md, dar şi pe cea a operatorului de telefonie de stat moldtelecom.md sau unite.md nu găsim răspunsuri la asemenea întrebări. Găsim doar poze cu chipuri falnice de la aceste concerte costisitoare, despre care nu ştim cu adevărat cât ne costă. Nici pe pagina web a companiei Klassika force nu există aşa informaţii, pentru că aşa pagină nu există.

Totuşi, de ce maşina lui Ilan Şor duce vedetele la concertul Moldtelecom? Cei care au citit măcar printre rânduri raportul Kroll au sesizat mirarea nedisimulată a autorilor acestui raport cu privire la cazul unei maşini a lui Ilan Şor implicată în dispariţia unor loturi de acte foarte importante de la Banca Naţională vizând cele 3 bănci deficiente – Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială. În raport se spune că o maşină a Companiei Klassika Force a fost contractată pentru transportarea a 12 saci cu acte bancare de arhivă. Această maşină nu a transportat niciodată actele de importanţă naţională la destinaţie. Maşina a fost găsită arsă, cu actele dispărute. Nimeni nu a fost niciodată găsit vinovat pentru această crimă. Iar autorii raportului Kroll întrebau autorităţile R.Moldova de ce Banca Naţională ar fi trebuit să angajeze maşinile lui Ilan Şor pentru această operaţiune (şi pentru multe altele de care încă nu cunoaştem), dacă Banca Naţională are maşinile proprii, întreţinute din Bugetul Public.

Nici măcar după această întâmplare, instituţiile publice, cele cu capital de stat, cum ar fi Banca de Economii, nu au renunţat la maşinile lui Ilan Şor. Maşinile firmei Klassika Force deservesc şi până în prezent serviciul de încasare a banilor de la Banca de Economii. Experţii spun că, pentru acest serviciu, Klassika Force – o companie cu reputaţia foarte pătată (având o maşină cu acte bancare arsă fără explicaţii), cu un proprietar foarte pătat (Ilan Şor este anchetat în dosarul miliardului dispărut), deci această companie este plătită generos din bugetul Băncii de Economii, pentru prestare de servicii, cu sute de mii de lei lunar pentru fiecare filială.

Vă mai amintiţi de KKL075, un Chevrolet alb scump, însoţit de alte 4 maşini scumpe, care au transportat şi au debarcat la Aeroportul Chişinău bunuri în valize mari la 12 mai 2015? Era tocmai perioada în care Ilan Şor era deţinut în arest la domiciliu. Dar au trecut acele zile de mai, omul de afaceri a intrat în campanie electorală şi maşinile KKL au fost deja implicate în slujba Mişcării social-politice Ravnopravie. După care, Klassika Force, compania omului de afaceri Ilan Şor, a fost selectată să asigure paza primarului Ilan Şor.

Uneori am impresia că maşinile KKL au hipnoză. Bancheri, artişti, parlamentari, politicieni de top – toţi acceptă să le fie tras un KKL la scară. Ce să mai vorbim, de vreme ce problemele acestor maşini, ale acestor companii, ale managerului acestora nu au fost elucidate adecvat de către organele de drept până în prezent – şi procurorii, şi anchetatorii acceptă câte un KKL la uşă. Întreaga naţiune tolerează KKL-urile pline cu bunuri, cu artişti compromişi, cu bani – care servesc altor interese.