Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Incompatibilitate: funcționar public și în…

Incompatibilitate: funcționar public și în același timp consilier local

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că deținerea concomitentă a funcției publice în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat (IFS) și cea de consilier local este o situație de incompatibilitate și se sancționează conform legii.

Încălcarea respectivă s-a referit la șeful IFS Ungheni, Victor Reznic, care odată cu promovarea sa în funcția publică de conducere – șef al Inspectoratului nominalizat, începând cu 20.03.2012, fiind totodată și consilier în cadrul Consiliului raional Ungheni, s-a aflat într-o stare de incompatibilitate care a continuat până în prezent. În fapt, aceasta urma să înceteze cu mai mult de 3 ani în urmă – la 20.04.2012.

Mai mult decât atât, Legea privind statutul alesului local prevede: „Mandatul alesului local este incompatibil cu calitatea de funcționar public…”

Astfel, Comisia a emis actul de constatare prin care a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilității de către Victor Reznic, act care este pasibil contestării în instanța de contecios administrativ. În cazul rămânerii definitive a actului de constatare, Comisia Națională de Integritate va sesiza Inspectoratul Fiscal de Stat, în vederea destituirii din funcție a persoanei vizate.

Totodată, în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Integritate au fost inițiate controale care se referă la eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2014 de către:
– Serghei Curîşin, ofiţer de investigaţii al biroului zonal poliţie criminală al sectorului de poliţie nr.3 (Vinogradovca) al Inspectoratului de Poliţie Taraclia;
– Vitali Iusiumbeli, şef de post, ofiţer superior de sector al postului de poliţie Vinogradovca al sectorului de poliţie nr.3 (Vinogradovca) al Inspectoratului de Poliţie Taraclia;
– Violeta Balta, specialist principal al Direcţiei sănătăţii a Consiliului Municipal Chişinău.

În ceea ce privește eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese vor fi supuși verificării: Mihail Cărăruș, ex-director al ÎM pentru Gestionarea Fondului Locativ nr. 3 a Primăriei municipiului Chișinău și Galina Casian, director al gimnaziului din satul Albinețul Vechi, raionul Fălești.