Corupția, transparența decizională și lipsa piețelor de export, obstacolele mediului de afaceri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Corupția și transparența decizională sunt două aspecte sensibile care afectează mediul de afaceri, spun analiștii IDIS „Viitorul”, care au analizat propunerile Ministerului Economiei și al Ministerului Finanțelor la Planurile de acțiuni privind atenuarea efectelor crizei economice pentru 2015-2017.

„Corupția și transparența decizională sunt două aspecte sensibile care afectează mediul de afaceri. ANB insistă asupra unui dialog deschis și constructiv între autorități și oamenii de afaceri. Barierele birocratice trebuie înlăturate, iar transparența decizională trebuie respectată”, spune Tatiana Lariușin, economist IDIS „Viitorul”, coordonator al ANB.

„Creditarea este cea mai mare problemă a mediului de afaceri. Ajungem până la o dobândă de 27%. Lipsa piețelor de export, o altă mare problemă pentru noi. Piața cărnii și a produselor lactate nu este deloc protejată. Ni se reproșează că nu suntem competitivi. Nici nu avem cum să fim folosind utilajul vechi, având o rentabilitate redusă și costuri mari de producere. 25 de ani am lucrat doar pentru piața internă. Nu ne-am modernizat. Piața din Ucraina este închisă pentru noi pentru că nu suntem competitivi la preț, chiar dacă la calitate suntem buni. Piața din România este închisă pentru că ANSA nu și-a făcut temele pentru acasă și nu sunt perfectate toate documentele necesare”, consideră Carolina Linte, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte.

Dumitru Albulesa, Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) spune că „costurile pentru transportatori sunt foarte mari și nu suntem competitivi. Sperăm să fie modificat Codul Transportatorilor. De asemenea, ne îngrijorează negocierile purtate de instituțiile de stat cu țările în care activăm”.

Eugen Dațco, Uniunea Transportatorilor și Drumarilor (UTD) este de părere că iresponsabilitatea autorităților pentru acțiunile întreprinse, dar mai ales pentru cele neîntreprinse și lipsa transparenței decizionale sunt probleme care ne afectează activitatea.

Membrii ANB vor veni cu recomandări și sugestii pentru activitățile propuse în Plan care afectează direct mediul de afaceri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...