Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   „7 cuvinte” ajunge la Chișinău

„7 cuvinte” ajunge la Chișinău

Pe 13 septembrie, la ora 18:00, la Teatrul „Ginta Latină” din Chișinău, va avea loc proiecția „7 cuvinte – Povestea unui biruitor”. La eveniment va participa regizorul Andrei Negoiță, cel care a considerat o datorie morală față de părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa să realizeze acest film despre lupta, suferința și viața părintelui în vremea comunismului.

Eroul filmului, părintele Gheorghe Calciu, a petrecut 21 de ani după gratii, trăind experiențe limită în cele mai de temut închisori din România comunistă (Pitești, Jilava, Aiud).

Spectatorii care au vizionat acest film recunosc faptul că au rămas uimiți în fața libertății care se poate dobândi doar dacă ești alături de Hristos. Preotul Gheorghe Calciu povestește în „7 cuvinte” că și-a dobândit tăria datorită educației primite în copilărie și adolescență, într-o familie credincioasă. Mama sa, femeie simplă, l-a învățat prin purtarea și rugăciunea ei mai multă teologie decât însăși facultatea. Părintele povestește că în satul său de baștină, viața spirituală era extrem de profundă.

Părintele Calciu a fost întemnițat pentru „vina” de a-și fi iubit țara și credința, a avut un moment de cădere, după cum însuși mărturisește ulterior, de nenumărate ori. Când și-a revenit, s-a întors către Dumnezeu mai bun, mai jertfitor, mai râvnitor ca oricând. Nu a putut continua medicina, începută înainte de a fi închis, așadar a făcut studii filologice, apoi teologice, ajungând preot și profesor la Seminar.

În plin regim comunist, în postul mare al anului 1978, s-a decis să le spună tinerilor Adevărul. Timp de șapte săptămâni, în fiecare miercuri, îi îndemna pe cei care se adunau, către un „zbor înalt”, demn, eliberator din sclavia materiei. Tinerețea se sacrifică, ea aspiră spre înălțimi, așadar merită să știe că are pentru ce lupta: „Spre stupoarea ta, vei afla că viaţa noastră nu sfârşeşte în moarte, ci în înviere; că existenţa noastră este spre Hristos şi că lumea nu este doar un moment gol, în care să stăpânească neantul. Vei avea o nădejde și nădejdea te va face tare. Vei avea o credinţă şi credinţa te va mântui”, rostea părintele Calciu în primul său cuvânt către tineri, întitulat „Chemarea”.
A fost arestat din nou și eliberat la presiunile puterilor străine. Aurmat expulzarea în SUA, unde a dat dovadă de dragoste și generozitate fără limite în parohia pe care o păstorea, unindu-i pe credincioși, ca într-o familie. S-a dat pe sine lor, însă nu a uitat de rădăcinile din România, întorcându-se și bucurându-se de țara în care s-a format, ori de câte ori reușea.