Potrivit unor oficiali americani care au preferat să păstreze anonimatul, Rusia a trimis în ultimele 48 de ore două nave la bordul cărora erau blindate, avioane de vânătoare şi un număr limitat de militari.

„Intenţiile Rusiei în Siria rămân neclare”, a afirmat un oficial american, explicând că nu este exclusă posibilitatea ca Moscova să pregătească terenul pentru lansarea unei ofensive antiinsurgente pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad.

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare că Rusia ar putea trimite armament Siriei. „Da, sunt sunt foarte preocupat de informaţiile potrivit cărora Rusia ar fi trimis personal militar şi avioane în Siria", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. „Orice formă de susţinere militară acordată regimului Bashar al-Assad poate conduce la escaladarea conflictului”, a avertizat oficialul NATO.

Rusia este unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 220 de mii de morţi.