Rusia vrea coaliție cu SUA, alături de alte state

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, i-a propus miercuri omologului său american, John Kerry, constituirea unei coaliții internaționale antijihadiste, din care, pe lângă SUA și Rusia, să facă parte și alte state, inclusiv Siria și Iranul, transmite agenția EFE.

În a doua conversație telefonică pe care cei doi oficiali au avut-o în ultimele zile, Lavrov a estimat că nu este normal ca greul luptei împotriva grupării Statul Islamic să fie dus doar de armata siriană și a sugerat ca această coaliție pe care el o propune să lupte împotriva jihadiștilor în tot Orientul Mijlociu.

Discuția telefonică de miercuri — inițiată de Kerry — survine într-un moment în care apar tot mai multe informații despre sporirea transporturilor aeriene și navale de tehnică militară dinspre Rusia către Siria, precum și despre o posibilă angajare a trupelor rusești în operațiuni de luptă în această țară, la Washington existând și temerea că Moscova pregătește o intervenție militară pe teritoriul sirian.

După ce marți Bulgaria nu a mai permis survolarea spațiului său aerian de către avioanele militare rusești ce se îndreaptă către Siria, guvernul rus a anunțat că a primit din partea Teheranului autorizația ca aceste avioane să survoleze Iranul.

Rusia încearcă de mai multe luni, fără succes, să ralieze Turcia și Arabia Saudită unei coaliții militare care să sprijine armata președintelui sirian Bashar al-Assad în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Aceasta din urmă continuă să controleze teritorii vaste în Siria și Irak în pofida raidurilor aeriene ale actualei coaliții conduse de SUA, ce dorește însă și înlocuirea regimului de la Damasc cu unul condus de opoziția moderată siriană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...