„Acest proiect a fost iniţiat de compania Air Moldova, în fruntea căreia la acel moment era domnul Maleca. Nu ştiu când domnul Maleca a minţit: când a iniţiat acest proiect, sau acum când nu este de acord cu acest proiect. Nicăieri în lume pentru întârzierea sau reţinerea rutei nu primesc compensare. Nu este corect”, a declarat ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

Iniţiativa legislativă este însă criticată de Autoritatea Aeronautică Civilă din Moldova, care a transmis, printr-un comunicat de presă, că prevederile proiectului încalcă drepturile călătorilor. Ministrul Transporturilor se declară însă nedumerit de criticile instituţiei. El susţine că şeful Autorităţii Aeronautice Civile, Mircea Maleca, ar fi fost unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, încă pe vremea când era şef la Air Moldova. Mircea Maleca nu a fost de găsit pentru comentarii.

Declaraţiile lui Iurie Chirinciuc vin însă în contradicţie cu legislaţia europeană. Potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene, pasagerii au dreptul la rambursarea costului biletului, în condiţiile în care cursele aeriene înregistrează întârzieri mai mari de cinci ore.