18:12:22 25.04.2024
Stiri

Un PRESTIGIOS premiu european în domeniul PATRIMONIULUI, decernat Republicii Moldova

Social 09.09.2015 18:05 Vizualizări966 Autor: Victoria Bortă
Un PRESTIGIOS premiu european în domeniul PATRIMONIULUI, decernat Republicii Moldova


Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat câştigătorii ediţiei 2015 ai premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural - Premiul Europa Nostra, considerat cel mai prestigios premiu european în domeniul patrimoniului.

Printre laureații din acest an este şi R. Moldova, reprezentată de Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor, prin proiectul demarat la începutul anului 2013 – „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”.

Premiul a fost decernat astăzi directorului Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM), Ion Ștefăniță.

Proiectul este unul vast, care cuprinde toate activităţile Agenţiei pe parcursul a doi ani de activitate (2013-2014), toate acestea având drept scop promovarea atitudinii respectuoase faţă de patrimoniul ţării. Grupul ţintă au fost atât deţinătorii şi administratorii de monumente, cât şi publicul larg.

Scopul principal a fost sensibilizarea cetăţenilor, companiilor şi beneficiarilor - proprietari sau administratori de monumente, pentru a încuraja adoptarea unei atitudini civice faţă de patrimoniul istorico-cultural şi de a dezvolta un profil al potenţialului vizitator al monumentelor din R. Moldova atât la nivel local, cât şi de peste hotare.

„Ne bucurăm că acest patrimoniu pe care l-am constatat în 2010 că e în perioadă de degradare, astăzi se află în șantier, fiind reconstruit”, a menționat Ion Ștefăniță.

Premiul UE pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra a fost lansat în 2002 de către Comisia Europeană în parteneriat cu Europa Nostra. Premiul celebrează şi promovează cele mai bune practici legate de conservarea, managementul, cercetarea, educarea şi comunicarea în domeniul patrimoniului.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii în cooperare cu Delegația UE în R. Moldova și s-a desfășurat la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

În acest context va fi organizat și un eveniment cultural, ce consistă din primul video mapping din R. Moldova, creat de către grupul de voluntari europeni, cu suportul tinerilor artiști din R. Moldova, Nomad Collective, la ora 20.30, în fața Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md