Obiectivul Marii Adunări Naționale din 6 septembrie, prin ochii unui protestatar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De fiecare dată când la Chișinău au avut loc evoluții marcante pe scena politică, Dan Dungaciu a venit neîntârziat cu punctul său de vedere.

Nici după declanșarea protestului Platformei Civice Demnitate și Adevăr din 6 septembrie el nu s-a lăsat așteptat, distribuind articolul său „Războiul fără învingători de la Chisinău. „România a fost din nou expulzată din PMAN”.

După lecturarea textului am rămas surprins de conținutul și tonalitatea articolului. Nu m-am așteptat la o asemenea abordare…. Aici voi încerca să-mi exprim punctul de vedere.

Deci, Dan Dungaciu dă dreptate populației prădate, care protestează (sub o egidă pro-europeană) împotriva corupției coaliției de guvernare „declarat” (termenul dânsului) pro-europeană. („E perfect legitim și democratic”- citat închis)… Guvernanții au cerut cinic populației sacrificii, miliardul furat fiind trecut la datoria publică. Pană aici e totul clar.

Apoi încep ambiguitățile:

-erorile strategice ale alianței de guvernare în satisfacerea cerințelor poporului sunt numite „inexplicabile”.
-încercarea dublării manifestării cu un concert ad-hoc-este numită „gafă de comunicare”.
-lipsa unui lider, pe de o parte e o problemă internă a DA, pe de alta e un handicap profund.
-numărul mic de tineri în PMAN… aș dori să fie evaluată media de vârstă la Marea Adunare Natională din 27 august 1989. „Tinerețea nu e o virtute și vârsta înaintată nu e un handicap” (c).
-presiunea pe anticipate este scopul protestului. În primul rând populația cere restituirea miliardului și pedepsirea hoților.
-România a fost explulzata din PMAN încercați să aflați câți protestatari de la tribună NU au cetățenie românească :).
-muzica din PMAN nu a fost patriotică românească, căci patriotismul moldovenesc a dominat totul. Sărmanii Doina și Ion Aldea Teodorovici, peste noapte au devenit separatiști…

Deci, să fie clar: obiectivul protestului a fost să adune toate păturile sociale, toate naționalitățile, pentru a detrona clica oligarhică. Nu ne putem permite devierea de la cele propuse. Nu putem favoriza un curent anume. Hotărâm (menținem) vectorul extern pe parcursul alegerilor. Așa cum se cuvine și pe la casele mari… Acum jos hoții!

Cei mai dezamăgiți de absența tribunei au fost unioniștii de profesie (if you know what I mean). Un patriot veritabil care vede viitorul țării în cadrul Patriei-mamă nu va permite deturnarea protestului anti-oligarhic. Pentru că l-au prădat. Pe el. Rudele și copiii lui. Și va face pact provizoriu cu oricine îl va ajuta să-i pună la dubă pe criminalii aciuați la putere. Nu prea speră la ajutorul autoritătilor României. A văzut cu cine s-a întâlnit recent premierul Ponta…

Ca fapt divers putem consulta rezultatul alegerilor locale pentru a înțelege câți cetăteni ai RM simpatizează curentul unionist…. Respectiv, de ce pentru un strigăt „Unire” de la tribună, 50% protestatari să părăsească PMAN? Unde ajungem atunci? Nici nu ne unim, nici criminalii nu merg la răcoare… Quid prodest? România? Nu. Moldova? Nu. Putin? Da – pentru că într-o țară sfâșiată de corupție poți face ce vrei. Vezi subiectul cu tentativa de corupere a deputaților…

Întâmplător sau nu în articol nu s-a vorbit nimic despre transportul de pasageri blocat de autorități la startul protestului, suspendarea emisiei postului TV de opoziție, Jurnal TV din grila operatorilor de televiziune prin cablu, inclusiv și a întreprinderii de stat Moldtelecom, invocarea de către protestatari a DNA în lupta contra corupției… în context îmi aduc aminte de un oarecare Socor, care a îndrăgit atât de tare o guvernare din RM că nu vedea toate detaliile.

Si, finalmente, vă asigur că după 6 septembrie câștigătorul confruntării va fi poporul Republicii Moldova, care s-a deșteptat.

Lilian Mirror


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...