„Nu voi demisiona, fiind convins că o asemenea decizie ar aduce instabilitate Republicii Moldova. Un vid de putere ar determina o nouă criză politică. Am venit în această funcţie pentru a pune capăt unei perioade de instabilitate care a durat doi ani şi jumătate, şi nu accept să fiu generatorul unei alteia de acel fel. Trebuie să înţelegem că de un eventual haos în RM vor profita neîntârziat acele forţe interne şi externe care au acţionat permanent în toată istoria recentă pentru destabilizarea ţării noastre şi pentru transformarea ei într-o gubernie. Instabilitatea pe care şi-o doresc aceste forţe ostile ar îngreuna dezvoltarea ţării noastre pe un termen nedefinit. Pericolul este astăzi mai mare ca oricând ca ţara noastră să fie deviată de la cursul său firesc de dezvoltare, spre integrarea în Uniunea Europeană”, se spune în declaraţia emisă de preşedinţie, aceasta fiind prima reacţie oficială a preşedintelui în legătură cu protestele masive care au loc în capitală de două zile.

Şeful statului mai spune că instituţia prezidenţială a ascultat şi analizează „revendicările rezonabile” înaintate de Marea Adunare Naţională. „Voi prezenta în viitorul apropiat în Parlament un mesaj în care voi face referire la principalele probleme ale naţiunii, urmând să formulez obiectivele care, în opinia mea, trebuie stabilite pentru depăşirea situaţiei complicate în care ne aflăm”, se mai spune în declaraţia preşedintelui.

Totodată, preşedintele se justifică în legătură cu reproşurile privind absenţa sa din spaţiul public şi lipsa unei prestaţii proprii unui şef de stat. Timofti afirmă că urmăreşte cu atenţie desfăşurarea evenimentelor din ţara noastră şi că este la curent cu tot ce se întâmplă, fiind informat mereu de serviciile speciale. 

„Situaţia economică şi socială dificilă, dar în primul rând situaţia dramatică din sectorul financiar bancar, precum şi prestaţia dezamăgitoare în acest caz a instituţiilor relevante ale statului, au generat în societate nemulţumiri fireşti şi chiar atitudini de revoltă. Din păcate, slăbiciunea constatată a unor instituţii abilitate să intervină pentru a aplica legea, a determinat într-o anumită măsură un asemenea climat negativ în societate. Aici mă refer, în special, la ineficienţa Băncii Naţionale, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, instanţelor de judecată. 

Voi spune din capul locului că am fost şi sunt la curent cu toate problemele majore ale statului. Sunt informat cu regularitate de către serviciile speciale şi alte organe competente cu privire la situaţia din diferite domenii: apărare, securitate, economic, financiar-bancar etc. Afirm că am acţionat în conformitate cu atribuţiile ce-mi sunt acordate de Constituţie pentru a preveni derapajele. Am acţionat nu totdeauna public, este adevărat, dar cu siguranţă pe cale instituţională. Am purtat discuţii cu factori responsabili de primă mărime din ţară şi de peste hotare despre problemele apărute şi despre soluţii. La Consiliul Suprem de Securitate am abordat nu o singură dată chestiunea devalizării unor bănci cu probleme. S-au făcut recomandări precise către Parlament, Guvern, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Procuratură, Banca Naţională, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Ministerul de Interne, şi alte instituţii, în vederea prevenirii şi remedierii unor probleme majore financiare de securitate naţională”, se mai spune în declaraţie.

Preşedintele chiar spune că nu înţelege de ce guvernatorul Băncii Naţionale mai este în funcţie. „Am discutat personal în câteva rânduri cu guvernatorul Băncii Naţionale, căruia i-am cerut explicaţii pentru acţiunile şi inacţiunile instituţiei pe care o conduce. Ca o paranteză, sunt mirat că domnul guvernator mai este în funcţie, ca şi întreaga administraţie a BNM, dar amintesc că demiterea sa nu este prerogativa preşedintelui”, afirmă preşedintele.

Deşi nu explică de ce a tăcut în toţi aceşti aproape 4 ani de când se află în fruntea statului, Nicolae Timofti afirmă că a sesizat instituţiile statului cu privire la mai multe decizii îndoielnice luate în ultimii ani. „Cum ar fi darea în concesiune a Aeroportului către o firmă privată condusă de persoane dubioase. Am dispus acum să fie puse la dispoziţia opiniei publice scrisorile pe care le-am expediat instituţiilor statului şi în care sunt atestate îngrijorările la care mă refer. Într-un stat de drept, preşedintele nu poate intenta dosare penale şi nu poate condamna infractori”, se scuză preşedintele.

Amintim că una dintre principalele revendicări votate de Marea Adunare Naţională din 6 septembrie a fost demisia preşedintelui Nicolae Timofti.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.