Sunt declaraţiile reprezentanţilor grupului de intermediere al Marii Adunări Naţionale, care s-au întâlnit astăzi cu şeful Delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, şi cu reprezentanţii ambasadei SUA şi a Germaniei.

„În lipsa unei comunicări cu reprezentanţii puterii de stat ne-am propus să purcedem la o comunicare cu partenerii de dezvoltare. Am constatat o unitate de abordare la toate cele trei entităţi: Delegaţia UE, Ambasadele SUA şi cea a Germaniei. Disponibilitatea de comunicare s-a dovedit una diametral opusă faţă de cea a autorităţilor de stat. La prima solicitare, peste o oră au venit răspunsuri şi am fost primiţi. Am primit asigurarea celor trei reprezentanţi de la Delegaţia UE, Ambasada SUA şi Ambasada Germaniei că se vor afla într-o comunicare directă cu autorităţile pentru a-i face să înţeleagă că un dialog cu propriul popor este un imperativ necesar”, a declarat Andrei Năstase, care a precizat că discuţiile cu partenerii externi ai RM vor continua şi în următoarele zile.

Reprezentanţii grupului de intermediere al Marii Adunări Naţionale susţin că partenerii de dezvoltare au declarat că încurajează procesul de consolidare a societăţii civile şi a poporului.

„Am constatat că ambasadele acreditate la Chişinău exprimă voinţa partenerilor europeni şi americani, care sunt prietenii poporului, nu a acestor oligarhi criminali. Aceşti oligarhi pretind că au încrederea lumii civilizate. Aceste state partenere nu fac decât să sprijine populaţia RM. Abia acum şi-au dat seama că eforturile lor sunt distorsionate şi utilizate în interesul personal, nu al poporului”, a adăugat Andrei Năstase.
 
Precizăm că deja după a treia zi de proteste, reprezentanţii protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale nu au reuşit să se întâlnească cu conducerea ţării. Astăzi, membrii grupului de intermediere le-au solicitat repetat preşedintelui Nicolae Timofti, premierului Valeriu Streleţ şi preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, o întâlnire la sediul Guvernului, la ora 17:00.

Cu puţin timp în urmă, preşedintele Nicolae Timofti a emis o declaraţie în care anunţă că nu vrea să plece din funcţie, aşa cum i-au cerut 100.000 de oameni la Marea Adunare Naţională din 6 septembrie. Nicolae Timofti afirmă că în ultimii ani ţara noastră a înregistrat mai multe succese pe plan intern şi extern anume datorită „democraţiei, stabilităţii şi ordinii în Republica Moldova”, iar demisia sa ar genera haos, instabilitate şi criză politică, de care ar profita nişte forţe „ostile şi periculoase”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.