„Rămânem în negocieri cu unicul ofertant. Urmează să luăm decizii după ce vom afla răspunsul la câteva întrebări. Contractul va fi confidenţial. Problema este şi în bani. Exagerat de mult pentru faza de recuperare”, a declarat Streleţ, după şedinţa comitetului naţional de stabilitate financiară.

Totodată, şeful Guvernului nu a putut spune exact când va începe cea de-a doua investigaţie a delapidărilor de la cele trei bănci.

„Cel târziu joi sperăm să avem o viziune finală, dacă statul RM poate semna contract cu acest unic ofertant.  Avem scopul să le formulăm cel târziu până mâine, dar răspunsul depinde de ei”, a adăugat Streleţ.

Precizăm că acest consorţiu format din firmele Kroll şi Steptoe & Johnson LLP, prima fiind auditorul american care a realizat şi cealaltă fază a investigaţiilor, a fost singurul care a depus oferta la concursul internaţional organizat de BNM.

Obiectivul final al acestei investigaţii este de a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacţiile dubioase, care au deţinut controlul băncilor, care au beneficiat de pe urma tranzacţiilor investigate, de a identifica  iregularităţile şi pierderile semnificative în aceste bănci, precum şi de a elabora şi implementa o strategie de recuperare a activelor.

Totodată, consorţiul de firme selectat „va trebui să iniţieze măsuri civile, penale, interguvernamentale, de insolvabilitate (după caz), în coordonare cu BNM, în Republica Moldova şi în jurisdicţii străine pentru a urmări, reţine şi recupera activele”, a precizat BNM.