Principală  —  Ştiri  —  Social   —   500 de mii de dolari…

500 de mii de dolari „ajută Moldova să scape de oligarhi”

Pe Indiegogo, platformă internațională de colectare a banilor, a fost lansată campania „ajută Moldova să scape de oligarhi”. Potrivit autorului acestei campanii, Alexandru Popovici, Moldova va putea scăpa de oligarhi dacă va reuși să adune suma de 500.000 de dolari SUA în doar 60 de zile cât va dura campania.

„Moldova s-a trezit – peste 40.000 de oameni s-au adunat duminică, 6 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale ca să ceară demisia președintelui Nicolae Timofti, alegeri anticipate, precum și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de marele jaf de 1 miliard, care este echivalentul a 1/8 din bugetul de stat”, scrie autorul campaniei. El susține că banii adunați vor fi folosiți pentru a procura apă, mâncare, haine, a plăti electricitatea și căldură pe timp de noapte pentru protestatarii care luptă cu oligarhii de la guvernare. Totodată, campania lansată mai vine și cu o serie de cadouri pentru fiecare dolar donat. Astfel, cei care vor dona 4 dolari vor primi și o imagine cu protestatarii, cei care vor oferi 8 dolari vor primi un coș cu fructe, pentru 20 de dolari – o sticlă de vin moldovenesc, iar cei care vor oferi 100 de dolari SUA își vor găsi numele înscris pe „Zidul Libertății” din centrul orașului. „Cu aceste mici daruri vrem să promovăm R. Moldova”, a explicat Alexandru Popovici.

Această acțiune de colectare a banilor pentru protestatarii din PMAN este catalogată ca un vis irealizabil. „În lume sunt foarte mulți romantici visători, dar foarte puțini realiști. Consider că acest tânăr face parte din prima categorie”, a declarat generalul Anton Gamurari, membru al Grupului de Intermediere şi Reprezentare (GIR), care are mandatul să discute cu guvernarea şi să ceară îndeplinirea revendicărilor. Bărbatul este convins că suma de 500.000 de dolari nu va putea fi strânsă. „La momentul de față am strâns peste 100.000 de lei, bani pe care îi ținem în evidență. Noi scriem câți bani am primit, de la cine și cum sunt cheltuiți aceștia”, a explicat Anton Gamurari. „Vom sta în PMAN până nu vor fi îndeplinite toate cerințele pentru care au semnat oamenii. Până ce, nu am primit niciun răspuns de la autorități”, a adăugat membrul GIR. Amintim că ieri, 6 septembrie, lumea a fost chemată să ajute manifestanții cu ce pot – cu o sticlă de apă, ceva gustări, pături sau bani.

Contactat de ZdG, Alexandru Popovici susține că a fost inspirat de o campanie inițiată de un britanic pentru a „achita datoria Greciei”, cu ajutorul căreia a reușit să adune 500 de mii de dolari timp de câteva zile. „Sper să reușim și noi. În primele patru ore de la lansarea campaniei am reușit să adunăm 151 de dolari. Un rezultat bun, zic eu. Poate cineva consideră că suntem visători, dar suntem niște tineri care visează cu ochii deschiși. Dacă nu visezi și acționezi, nu ai cum să schimbi lucrurile și să-ți faci viața mai frumoasă”, a adăugat tânărul. „Am decis să adunăm acești bani nu pentru platforme, politicieni sau partide, ci pentru oamenii simpli care au venit în Piață pentru a cere o viață mai bună”, a subliniat Alexandru.

Menționăm că această campanie de colectare a banilor a fost dur criticată de mai mulți oameni. „Cineva vrea să facă bani pe seama protestului”, susține Alexandru Cozer. „Platforma Civică DA nu are ABSOLUT nimici o legătură cu această campanie! Ar trebui ca alde SIS să se autosesizeze”, a declarat Vasile Nastase.