Organizatorii au anunţat, de pe scenă, că protestul a început cu câteva minute mai târziu din cauza că mulţi oameni din teritoriu nu au reuşit să ajungă la Chişinău. „O să începem cu 10 minute mai târziu, pentru că ne sună oamenii care sunt în drum. Am răbdat mai bine de 24 de ani, o să mai răbdăm 10 minute ca să dăm jos acest regim oligarhic de la guvernare”, a declarat unul dintre membrii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, Dinu Plângău. 

Câteva minute mai târziu, a fost anunţat începutul mitingului. „Declarăm oficial deschiderea Marii Adunări Naţionale!”, au anunţat organizatorii, de pe scenă. În PMAN răsună „Limba noastră-i o comoară”.

La protest sunt aşteptaţi în jur de 100 de mii de oameni. În cadrul mitingului masiv vor fi reiterate şi înaintate o serie de revendicări, precum înlăturarea oligarhilor de la cârma statului, alegeri anticipate, demisia preşedintelui ţării şi a capilor din instituţiile care se fac responsabile de „jaful secolului” din sistemul bancar, alegerea preşedintelui prin vot direct etc.

În ajunul protestului au avut loc mai multe mişcări tactice pentru a fi diminuată amploarea mitingului. Presa afiliată controversatului oligarh din PD, Vladimir Plahotniuc, a trecut de la blocaj informaţional la atacuri îndreptate spre organizatorii mitingului. În ultimele două zile au existat şi tentative de blocare a Jurnal TV, postului de televiziune fiindu-i sistată energia electrică de câteva ori, inclusiv în timpul principalului buletin de ştiri de la ora 19:00. Iar de dimineaţă pe adresa redacţiei au parvenit mai multe apeluri de la telespectatorii care ne anunţă că transmisiunea Jurnal TV este sistată.

Mai mult, cu doar două zile înainte de protest, la Chişinău şi la Orhei au fost anunţate concerte grandioase, cu intrare liberă şi cu participarea unui număr impunător de artişti celebri din ţară şi din afară. Sub presiunea opiniei publice, majoritatea artiştilor, atât autohtoni, cât şi cei din România şi Rusia, au refuzat să participe la concerte. Totodată, aseară, pe adresa redacţiei noastre, au început să vină mesaje de la oameni din localităţi, care spun că autorităţile locale ameninţă şoferii de microbuze cu retragerea licenţei, în caz că vor circula astăzi spre capitală, iar de dimineaţă două trenuri renovate, Ungheni-Chişinău şi Ocniţa-Chişinău, s-ar fi stricat şi, în rezultat, vor ajunge cu întârziere la Chişinău.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.