20:41:10 24.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Dieta crudivoră – nutriție sau terapie

Reportaj 06.09.2015 12:40 Vizualizări3236 Autor: Tamara Șchiopu
Sfatul nutriționistului // Dieta crudivoră – nutriție sau terapie


(continuare din 21 august)

Înainte de a trece la regimuri noi de alimentație, consultați un specialist.

Ca să pătrundem în esența regimului de alimentație crudivoră, astăzi o ascultăm pe Lucia Gavriliță, soție și mamă a doi copii, care mai mult de șase ani duce un stil de viață deosebit, consumând practic doar produse vegetale crude, împreună cu toată familia.

În nutriție există un principiu universal: hrana sănătoasă este un drept al fiecăruia, și nu un privilegiu. Cât de accesibil este regimul raw vegan pentru un cetățean de rând din R. Moldova? Știu că nici dumneavoastră nu sunteți din stratul de elită al societății moldovenești.

Eu cred că toți cei care au „descoperit” avantajele unei alimentații vii sau, cel puțin, vegetariene sunt din stratul de elită al societății și asta o spun cu toată încrederea. Poți să ai un statut destul de mare în societate, și eu la fel acum câțiva ani am avut funcția de viceministru al Protecției Sociale a Familiei și Copilului, dar când nu ai sănătate nu te poți bucura nici de statutul social și nici de viață. Eu aș spune că hrana sănătoasă este o alegere a fiecăruia. Acum, în era tehnologiilor informaționale, nu se poate spune că oamenii nu sunt informați. Majoritatea cunosc ce e bine și ce e rău și deci totul depinde de alegerea fiecăruia: alegem să ne alimentăm cu mâncare moartă sau să consumăm hrană vie. Regimul raw vegan este accesibil pentru fiecare dintre noi și mai ales pentru locuitorii țării noastre unde găsim piersici în sezon la prețul de trei lei. Mie îmi este incomod să negociez când fac cumpărături la piață când știu cât de greu se cresc acestea până ajung în cea mai frumoasă stare la cumpărător.

Ce v-a determinat să aplicați anume acest regim în familia dumneavoastră și cum ați convins restul familiei să vă urmeze exemplul?

Noi am pornit pe această cale fiind constrânși de o condiție de sănătate cu care se confruntă fetița noastră. Medici și profesori din Austria și Germania ne-au spus că nu mai e nimic de făcut, astfel am fost pregătiți și deschiși atunci când doctorul Radu Valeriu Pop, medic din Dej, România, ne-a spus că încă mai sunt șanse. Anume el a fost cel care ne-a indicat acest tratament, care peste doi ani a devenit și un mod de viață. Noi am decis atunci unanim să ne ajutăm fetița, adoptând cu întreaga familie regimul pe care trebuia să-l urmeze ea, astfel, fără ca să urmărim un scop anume, am beneficiat cu toții de rezultatele acestei decizii. Eu mi-am rezolvat la rându-mi o problemă autoimună care a fost depistată imediat după ce am început regimul. Soțul era programat pentru o intervenție chirurgicală și în mai puțin de trei luni nivelul acidului uric din sânge a revenit la normă. Orice efort în favoarea sănătății este pe larg răsplătit de organismul nostru.

Dacă un cititor ar dori să vă urmeze exemplul, cum ar trebui să treacă corect la asemenea mod de alimentație? Este necesar sfatul medicului în trecerea la dieta crudivoră sau oricine poate să o adopte?

Dacă are vreo problemă de sănătate, sfatul meu este să se adreseze la un medic care tratează prin metode naturiste, astfel, trecerea să fie monitorizată de un profesionist. În cazul în care cineva dorește pur și simplu să îmbrățișeze un mod de viață cât mai sănătos, ar trebui, în primul rând, să înceapă prin a introduce în meniul său zilnic cât mai multe alimente crude, autohtone și de sezon, ecologice sau crescute natural. Cu cât mai mult loc din farfurie va fi ocupat de crudități, cu atât mai puțin loc va rămâne pentru celelalte, astfel vom face alegeri tot mai sănătoase. Un loc important în alimentația sănătoasa îl are apa. Aceasta trebuie băută în cantități suficiente pentru a preveni deshidratarea organismului, fapt care duce la foarte multe probleme de sănătate.

Știu că organizați ateliere gastronomice de informație, unde promovați modul de alimentație crudivoră. Cine vine la atelierele dumneavoastră? Ce fel de consumatori? Care sunt motivele lor de a vă asculta?

Participanții la ateliere sunt persoane cu diferit statut social: de la mămici care stau cu copiii mici acasă, la funcționari publici, medici, psihologi, pedagogi. Foarte multe persoane vin din mediul asociativ, societatea civilă. Am fost contactată și de persoane de peste hotare și sunt tare mulțumită când doar după prima întâlnire aceștia aplică majoritatea sfaturilor din cadrul discuției.

Vă mulțumesc.

Pentru informații suplimentare, contactați-o pe Lucia Gavriliță pe pagina ei de FB https://www.facebook.com/gavrilita.lucia


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md