00:33:50 29.03.2024
Stiri

FĂRĂ gherete și cu drept de VETO pentru fiecare consilier. Ce prevede Acordul de creare a coaliției din CMC

Politică 03.09.2015 19:55 Vizualizări1120 Autor: Ziarul National
FĂRĂ gherete și cu drept de VETO pentru fiecare consilier. Ce prevede Acordul de creare a coaliției din CMC


La ora 20.00, cei 26 de consilieri liberali, liberal-democrați, membri ai fracțiunii Blocului Platforma Populară Europeană și un consilier democrat, vor semna Acordul de constituire a coaliției din cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

Documentul prevede mai multe acțiuni urgente, dar și pe termen lung pe care urmează să le întreprindă municipalitatea. Astfel, spre exemplu, în una din ședințele următoare, CMC urmează să abroge toate actele care au dus la construcția anexelor la locuințe și la instalarea gheretelor. Cele amplasate ilegal vor fi demontate.

Acordul mai prevede crearea unei baze de date cu toate actele emise de Primărie și CMC, cu acces liber pentru cetățeni.

În vederea combaterii corupției din cadrul administrației capitalei, acordul prevede că toți funcționarii implicați în acte de corupție vor fi concediați, iar în cadrul comisiilor de concurs pentru angajarea noilor funcționari, dar și în comisiile de licitație, vor participa, în calitate de observatori, reprezentanții fracțiunilor membre ale coaliției locale.

Potrivit acordului de formare a noii coaliții, toate proiectele de decizii care urmează a fi votate în CMC vor fi discutate în prealabil în cadrul coaliției. Dacă cel puțin un consilier nu va fi de acord cu punerea pe ordinea de zi a unui proiect, documentul va fi exclus.

Cât privește partajarea funcțiilor, Acordul prevede doar partajarea celor patru mandate de viceprimar și a conducerii consiliilor de administrare în cadrul întreprinderilor municipale.

Astfel, liberalii optează pentru funcția de viceprimar responsabil de arhitectură și urbanism, Blocul Platforma Popular Europeană își revendică funcția de viceprimar responsabil de domeniul economic, liberal-democrații au optat pentru viceprimarul responsabil de domeniul locativ-comunal. Cea de-a patra funcție de viceprimar le va reveni democraților care au un singur consilier în CMC.

Potrivit primarului Dorin Chirtoacă, noii viceprimari ar putea fi numiți în funcție mai târziu, în octombrie.

Funcțiile de pretori și de șefi de direcții nu vor fi partajate politic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md