Social

Becurile LED fac minuni în scările blocurilor. Ce planuri are administraţia locală din Chişinău

Până la începutul toamnei, astfel de becuri vor fi montate în peste 450 de clădiri din Chişinău din cele 2.500. Consiliul municipal a alocat în acest sens 10 milioane de lei.

Locatarii mai multor blocuri de pe strada Paris din sectorul Buiucani al Capitalei spun că acum nu le mai este frică să iasă noaptea din casă:

"Este foarte comod. Mă întorc târziu acasă şi e foarte bine că scara e luminată noaptea."

"Diferenţa este că acum e doi lei şi nişte bănuţi, dar în 2014 şi mai pe urmă a fost până la 30 de lei, 25, pe scară. Fiecare locatar plătea câte 25-30 de lei. "

Noile becuri LED asigură o economie de cel puţin 50 la sută. Ele se activează cu ajutorul unor senzori şi luminează mai puternic decât becurile obişnuite.

"Avem în gestiune 80 de blocuri, dintre care la 15 blocuri a fost montată lumină senzor. Lămpile sunt dotate cu carcas din sticlă şi carcas din fier pentru a nu fi stricate", explică şeful Întreprinderii de gestionare a fondului locativ nr. 15, Vadim Ciobu.

În blocurile în care au rămas becuri vechi găsim o cu totul altă situaţie.

"La etajul nostru de multe ori se arde becul, de foarte multe ori, şi nu înţelegem de ce. Am schimbat şi dulia şi cablurile, am schimbat mai multe."

"Fiindcă nu-i lumină la noi pe scară, e întuneric. La primul etaj nu era aprinsă. Eu de pe o scară, nu am văzut-o pe cealaltă şi m-am oprit tocmai în uşa de-afară şi iată ce-am păţit. Am un an de zile de când merg în băţ."

În ultimii trei ani, au fost schimbate becurile de pe palierele a peste 160 de blocuri. Pentru aceste lucrări, primăria a cheltuit mai mult de două milioane de lei.

"O să ne gândim să facem licitaţii în aşa fel ca să luăm cu acelaşi preţ de la câţiva agenţi economici ca să putem acoperi tot oraşul. Condiţiile contractului vor fi ca până la 1 noiembrie, cel târziu, să facem resistematizarea reţelei de iluminare în locurile de uz comun la toate blocurile", îşi planifică şeful Direcţiei Locativ-Comunale Primăria Chişinău, Petru Gontea.

Autorităţile estimează că, pentru asigurarea cu becuri LED a scărilor tuturor celor mai mult de 2.500 de blocuri din Capitală vor fi necesare investiţii de aproape 43 de milioane de lei.

Sursa: Publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *