UE riscă o întoarcere dramatică în timp; Acordul Schengen este în pericol

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sistemele de control la granițele statelor din cadrul Uniunii Europene se află într-o situație fără precedent, odată cu izbucnirea crizei refugiaților.

Deși inițiat cu o intenție de a ușura viața cetățenilor europeni, acordul Schengen este privit acum cu mari dubii atât de critici cât chiar și de unii beneficiari ai liberei circulații, cu riscul unei „întoarceri dramatice în timp”, notează Euronews.

Granițele de la marginea blocului european au puncte fizice de control al pașapoartelor ca peste tot în lume, însă majoritatea granițelor din interiorul blocului au renunțat de mult la astfel de controale.

Pe 14 iunie 1885, statele membre ale Comunității Economice Europene (CEE) – Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Olanda- au decis să renunțe la granițele interne. Cu propunerea aceasta au fost de acord toți membri fondatori ai blocului european, cu excepția Italiei. Acea primă înțelegere a fost parafată lângă Schengen, un mic oraș din Luxemburg.

Țările din spațiul Schengen nu verifică sistematic buletinele călătorilor, aceștia putând să călătorească liber dintr-o țară în alta.

În 1990, acordului i-a fost adăugată o convenție, iar din 1995 noile reguli au intrat „în forță”. Astfel, barierele și granițele fizice au fost demolate în urmă cu 20 de ani.

Spațiul Schengen este alcătuit din 26 de țări, dintre care 22 state membre ale Uniunii Europene. Marea Britanie și Irlanda nu au dorit să intre în acest sistem, iar țări precum România, Cipru, Bulgaria sau Croația încă mai fac eforturi pentru a fi primite. Spațiul Schengen include, însă, și câteva state non-UE precum Islanda, Norvegia, Elveția sau Liechtenstein.

Spațiul Schengen, cel fără de granițe, garantează libera circulație pentru peste 400 de milioane de cetățeni europeni. Cu toate acestea, naționaliști din întreaga Europă dau vina pe acest spațiu liber pentru ușurința cu care o mulțime de imigranți au călătorit din sud spre nordul Europei.

Pentru a întări securitatea, Consiliul Uniunii Europene a creat în 2004 Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (Frontex), menită să supravegheze și să coordoneze activitatea granițelor externe. Bugetul agenției pentru 2015, însă, a fost de 114 milioane de euro, o sumă modestă pentru situații de urgență precum cea din ultima perioadă.

Tratatul Schengen nu a fost suspendat niciodată din cauza imigrației, singurele situații în care acesta a fost „încălcat” au fost marile evenimente sportive sau întâlnirile internaționale, ca o metodă de a preveni eventualele atacuri teroriste.

Germania, însă, amenință cu desființarea acestui spațiu Schengen, dacă refugiații nu sunt alocați „în mod corect” între statele membre ale Uniunii Europene.

Iar o astfel de măsură ar întoarce călătorii din Uniunea Europeană înapoi cu 20 de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...