16:49:38 24.04.2024
Stiri

R. Moldova a fost ATENȚIONATĂ de OMS. Ce se întâmplă la graniță

Social 02.09.2015 19:01 Vizualizări1530 Autor: Stela Mihailovici
R. Moldova a fost ATENȚIONATĂ de OMS. Ce se întâmplă la graniță
Poză simbol


Punctul Focal pentru Regulamentul Sanitar Internaţional al Organizației Mondiale a Sănătății a emis pe 1 septembrie o notificare Centrului Național de Sănătate Publică din R. Moldova prin care anunță despre înregistrarea a două cazuri de poliomIelită în regiunea Transcarpatică din sud-vestul Ucrainei.

Cazurile de îmbolnăvire au fost înregistrate la doi copii, cu vârstele de 10 luni și patru ani, cu debutul paraliziei la 30 iunie și 7 iulie 2015.

OMS atenționează că în Ucraina persistă riscul de apariție a cazurilor de poliomielită, din cauza acoperirii nesatisfăcătoare a populaţiei cu imunizări, care în anul 2014 s-a realizat doar în jumătate. Astfel, există riscul ca infecția să se răspândească, în primul rând, în statele vecine.

În prezent, unica metodă specifică de prevenire a poliomielitei este imunizarea. În Republica Moldova, vaccinul este gratuit.

„Luând act de notificarea OMS, Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice recomandă cetăţenilor să se asigure că au fost vaccinaţi contra poliomielitei.
În acelaşi context, este recomandată vaccinarea obligatorie a persoanelor care călătoresc în alte țări, şi îndeosebi cu zone afectate de poliomielită.
Persoanelor rezidente şi vizitatorilor ţărilor afectate, care s-au aflat în zonele cu risc pe un termen de mai mult de patru săptămâni, le este recomandată administrarea unei doze suplimentare de vaccin VPO sau de vaccin polio inactivat (VPI) în termen de la patru săptămâni până la 12 luni de la călători”, se spune într-un comunicat emis de CNSP.

Poliomielita este o infecție virală care se transmite pe cale fecal-orală sau respiratorie, ce invadează sistemul nervos central şi determină paralizii, uneori ireversibile, la nivelul membrelor, în cazuri grave afectează măduva spinării ce duce la stoparea respiraţiei. Manifestările clinice ale poliomielitei se caracterizează prin febră, dureri de cap şi musculare (cefalee şi mialgii), urmate de dezvoltarea paraliziei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md