Ultima oră

Primul danez în spaţiu va testa o bicicletă medicinală la bordul ISS

Supranumit "Gagarin al Danemarcei", după numele primului om care a ajuns în spaţiu, danezul Andreas Mogensen va participa la o misiune fulger, care va dura zece zile.

De fapt, deplasarea sa va fi unică, ţinând cont că misiunile de pe Staţia Spaţială Internaţională durează de obicei câteva luni.

Astronautul danez va testa diverse echipamente din domenii precum telerobotică şi comunicaţii.

Mogensen va testa şi o bicicletă medicinală la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, în cadrul unui nou sistem de monitorizare a ritmului cardiac.

Bicicletele medicinale daneze, care nu au şa, întrucât ciclistul nu are nevoie de ea în condiţii de lipsă a gravitaţiei, au fost amplasate la bordul Staţiei în 2001 şi modernizate de mai multe ori de atunci.

Ele fac parte dintr-un program special conceput, care îi ajută pe astronauţi să combată impactul negativ pe care îl au călătoriile spaţiale asupra stării de sănătate.

Danezul a plecat spre Staţia Spaţială Internaţională la bordul unei capsule Soyuz, alături de un cosmonaut rus şi unul din Kazakhstan, de pe cosmodromul Baikonur. Capsula se va conecta la avanpostul spaţial mâine dimineaţă.

Andreas Mogensen va reveni pe Terra pe 11 septembrie, la bordul unei alte capsule spaţiale Soyuz.

Staţia Spaţială Internaţională este un proiect în valoare de o sută de miliarde de dolari, finanţat în special de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

Avanpostul spaţial se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28 de mii de kilometri pe oră.
 
Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *