„Nu cred că este necesar să fac o declaraţie legată de tâmpeniile astea. Cei care colportează asemenea aberaţii urmăresc în primul rând divizarea Platformei. Aceste materiale reprezintă mai curând expresia dorinţei lor. Prin urmare, eu cred că ea trebuie depăşită. Cu cât se agită ei mai mult, cu atât apare un interes mai mare faţă de demersul nostru”, afirmă observatorul politic.

Totodată, Igor Boţan susţine că cei care încearcă să diminueze importanţa şi amploarea protestelor organizate de Platforma DA în realitate cred altceva.

„Eu cred că această atitudine este una falsă. Dacă ar ignora acţiunile Platformei, nu cred că ar pune un cogeamite media holding să defăimeze organizatorii protestelor. Aceasta este doar o ipocrizie. De fapt, observăm atacuri dure la adresa membrilor Platformei, fără a-i invita pe aceştia din urmă în studio. Este vorba de fapt de atac la persoană. Totodată, ei acceptă ceea ce susţine Platforma, că statul este măcinat de corupţie, că statul este capturat. Statul capturat este, de fapt, uzurparea puterii de stat. În astfel de condiţii, cetăţenii nu au altceva să facă decât să protesteze. Se ştie că nivelul de tensiune creşte în societate. Eu nu văd în atitudinea lor decât strategia struţului”, a declarat membrul Platformei DA, într-un interviu pentru Jurnal de Chişinău.

Igor Boţan a comentat şi tentativele de denigrare a Platformei şi de asociere a acesteia cu formaţiunile politice ale lui Igor Dodon şi Grigore Petrenco. În opinia politologului, cei care fac asta urmăresc dezbinarea Platformei.

„Noi suntem o platformă civică. Dodon şi Petrenco sunt lideri de partide, sunt cu totul pe alte paliere. Cei care vor să dezbine Platforma fac abstracţie de faptul că aceasta se asociază cu asociaţiile fermierilor, veteranilor de război, pensionarilor. Reprezentanţii guvernării ne asociază cu Dodon şi Petrenco pentru a ne dezbina. Ei joacă pe această divizare a societăţii. Dacă Dodon şi Petrenco reprezintă nişte partide politice care exprimă interesele minorităţilor etnice, se doreşte să fim împinşi în braţele acestor minorităţi etnice. Se încearcă a se convinge cetăţenii că Platforma nu reprezintă interesele majorităţii populaţiei”, crede Igor Boţan.

Membrul Platformei DA a vorbit şi despre temerile în legătură cu faptul că, în eventualitatea unor alegeri anticipate, la guvernare ar putea ajunge Igor Dodon sau Renato Usatîi. Potrivit lui Igor Boţan, dacă partidele de stânga au avut nevoie de jumătate de an să înlocuiască de pe scena politică Partidul Comuniştilor, atunci cu siguranţă s-ar găsi pe dreapta partide care să ia locul formaţiunilor care pretind a fi proeuropene.

„Eu sunt convins că dacă s-au găsit pe stânga două formaţiuni absolut necunoscute până atunci, cele reprezentate de Dodon şi Usatîi, în situaţii extraordinare, s-ar putea găsi o serie întreagă de partide necompromise, care vor prelua flamura integrării europene. Nu există niciun fel de teamă că RM ar putea pierde vectorul european, chiar din partea celor care se proclamă europeni. Acest lucru a fost spus în public chiar de Mihai Ghimpu. El a făcut un pariu: dacă ajunge Dodon la guvernare, devine în câteva luni de zile proeuropean. Ghimpu aduce argumente pentru a speria cetăţenii, însă el nu se teme de acest lucru. Această guvernare coruptă nu poate să realizeze în principiu integrarea europeană. Ea nu poate continua demersul proeuropean pentru că a pierdut încrederea Occidentului. Ea poate doar să jefuiască proprii cetăţeni şi să ţină statul în zona gri, între UE şi Rusia”, a menţionat analistul politic.

Întrebat care este scopul protestului anunţat pe 6 septembrie curent, Igor Boţan a punctat: „Exercitarea presiunii asupra guvernării corupte, scoaterea statului din captivitate, insistenţa asupra modificării modalităţii de alegere a şefului statului, depolitizarea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept. Şi dacă noi declarăm că guvernarea este ilegitimă, o guvernare ilegitimă poate fi înlăturată prin alegeri anticipate. Altă soluţie nu există. Dacă spui că statul este capturat, că această guvernare încalcă principiile statului de drept, oare nu este clar ce trebuie să facem ca să ieşim din această situaţie?”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.