Un decret în acest sens a fost semnat astăzi de Mitropolitul Moldovei. Într-un comunicat de presă, Mitropolia anunţă că preotul a fost suspendat pentru „instigare la vrajbă, ură, clevetire îndreptate spre tulburarea şi răsturnarea bunei rânduieli bisericeşti”. De cealaltă parte, clericul susţine că în spatele deciziei ar sta cu totul alte motive.  

Ghenadie Valuţa, diacon la Biserica ce poartă hramul Sfântului Pantelimon din Anenii Noi susţine că în spatele deciziei ar sta o răzbunare, după ce în ultima vreme relaţia sa cu mitropolitul Vladimir a devenit tensionată. Şi asta pentru că ar fi insistat ca Înaltpreasfinţitul să convoace Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, în vederea soluţionării unor probleme stringente ale societăţii. Clericul susţine că a vrut, în special, să fie abordată în şedinţă problema homosexualităţii. 

Într-un comunicat de presă, Mitropolia explică decizia de a-l suspenda din a săvârşi cele sfinte pe Ghenadie Valuţa prin faptul că slujitorul ar fi instigat la vrajbă, ură şi clevetire îndreptate spre tulburarea şi răsturnarea bunei rânduieli bisericeşti. Totodată, menţionează că decretul este valabil până la aducerea pocăinţei depline în faţa bisericii.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei nu au fost de găsit pentru comentarii.