Un email emite 19 grame de CO2; Cât de mult afectează dispozitivele digitale mediul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproximativ 40% din populația globului are acces la internet și se apreciază că această cifră va urca la 90% peste 20 de ani, drept pentru care media online e-RSE și greenIT au publicat recent o infografie care atrage atenția că noile mijloace de comunicare nu sunt neutre pentru mediu.

Păduri scutite de tăieri datorită scăderii folosirii hârtiei, mai puțin carburant consumat ca urmare a comenzilor online, care nu mai necesită deplasări — beneficiile pentru mediu ale folosirii internetului în viața de zi cu zi sunt evidente.

Însă producerea și utilizarea noilor tehnologii au impact asupra mediului înconjurător, care este adesea ignorat. Cele două portaluri e-RSE și greenIT au estimat că amprenta de internet la nivel mondial ar fi de 1.037 TWh de electricitate, adică 40 de centrale nucleare, și 609 milioane de tone de gaze cu efect de seră (GES). În ceea ce privește resursa de apă, utilizarea anuală a internetului de o persoană corespunde consumului a 3.000 de litri de apă, respectiv unei cantități de 200 de kilograme de GES.

Astfel, toate acțiunile ce se pot realiza cu ajutorul internetului au un impact asupra mediului. De exemplu, trimiterea unui e-mail emite 19 grame de CO2, adăugarea de materiale sau de destinatari suplimentari mărește cantitatea de gaze cu efect de seră emise, o căutare pe Google echivalează cu emiterea a 10 grame de CO2.

Consumul de electricitate și de apă este mai însemnat în timpul utilizării acestor tehnologii (68% și respectiv 84%) decât în timpul fabricării lor, arată datele disponibile. În schimb, volumul de emisii de gaze cu efect de seră este asemănător în faza de fabricație (48%) și cea de folosire (52%).

Ținând seama de aceste cifre, este necesară o responsabilizare a fiecărui utilizator de internet în viața de zi cu zi. La nivel individual, internauții pot reduce emisiile de GES pe care le produc limitând, de exemplu, numărul destinatarilor unui e-mail. De asemenea, pot achiziționa un aparat conceput în mod ecologic. În privința rețelelor, o sugestie ar fi centralizarea locurilor de stocare a datelor și alimentarea serverelor cu energii regenerabile.

Micile gesturi și o practică digitală responsabilă vor face ca utilizarea internetului să fie durabilă, în deplin respect al resurselor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...