Bustul poetului Andrei Mureșanu, inaugurat de Ziua Limbii Române pe Aleea Clasicilor din Chișinău

Bustul marelui poet român Andrei Mureșanu, autorul versurilor imnului de stat al României„Deșteaptă-te române”, a fost inaugurat astăzi, de Ziua Limbii Române, pe Aleea Clasicilor din Parcul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

Inițiativa de a amplasa bustul poetului român Andrei Mureșanu în centrul mun. Chişinău a venit din partea județului Bistrița-Năsăud din România, care au luat decizia de dona un bust al poetului de Ziua Limbii Române, pe lângă organizarea unor manifestații culturale, din sursele lor financiare.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a declarat în cadrul evenimentului de lansare că se va reîncepe tradiția de a dezveli în fiecare an de 31 august pe Aleea Clasicilor un bust al unui clasic al literaturii române, sau al altor poeți și scriitori. În discursul său, Dorin Chirtoacă a menţionat că Andrei Mureşanu a scris imnul tuturor românilor, obiectivul nostru urmând a fi vorbirea corectă a limbii române. În final edilul a rostit imnul României ”Deșteaptă-te române”.

”Împreună, am reușit să oferim Chișinăului un bust al unui poet, al unui bărbat român care prin viața sa a devenit un simbol pentru toți românii. Am venit cu acest gest în semn de solidaritate și respect față de poporul moldovenesc”, a declarat Gavril Țărmure, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Andrei Mureșanu a fost un poet și revoluționar român din Transilvania. În toiul revoluției din 1848, a scris imnul care l-a făcut celebru: ”Un Răsunet” (cunoscut sub numele ”Deșteaptă-te, române”), ce a devenit marșul revoluționarilor români din Transilvania, iar după 1989 – imnul de stat al României. Totodată, din 1991 și până în 1994 melodia și versurile au fost imnul Republicii Moldova.

Aleea Clasicilor este un complex sculptural aflat în Parcul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Pe ambele părți ale aleei sunt amplasate busturile clasicilor literaturii române. Aleea a fost construită și și-a primit numele în 1958 și de atunci a devenit una dintre principalele atracții turistice ale Chișinăului.

La început, aleea era dotată cu 12 sculpturi, însă după proclamarea independenţei Republicii Moldova acestora le-au fost adăugate busturi ale scriitorilor și poeților români și basarabeni ale căror activitate nu era studiată în regimul sovietic.În ziua de astăzi, de-a lungul Aleei Clasicilor sunt înșirate peste 30 de busturi.

Aleea clasicilor

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.