(VIDEO) Cazacii ortodocși au distrus un basorelief vechi în Rusia; Proteste la Sankt Petersburg

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproape 1.000 de manifestanți s-au reunit duminică la Sankt Petersburg pentru a protesta împotriva distrugerii, joi, de către militanți ortodocși a unui basorelief care reprezenta un demon pe un imobil din centrul fostei capitale imperiale, relatează AFP.

„Ceea ce s-a întâmplat este oribil. Dacă se va dovedi că acest basorelief a fost distrus din motive religioase, atunci înseamnă că ne-am întors la Evul Mediu. Este inadmisibil”, a declarat unul dintre manifestanți, Anna Astahova, o femeie de 35 de ani.

„Și eu sunt creștin-ortodoxă, însă nu susțin acest act absurd. Arta nu este făcută pentru a ofensa pe nimeni”, a spus și Galina Vanina, o altă manifestantă, în vârstă de 60 de ani.

Basorelieful vandalizat, care reprezenta o creatură mitologică având aripi de liliac și care făcea parte din frontonul unei clădiri datând de la începutul secolului al XX-lea, era înscris în registrul patrimoniului arhitectural.

Actul a fost revendicat într-o scrisoare trimisă media locale de un mic grup obscur ultra-ortodox, care se revendică drept cazacii de la Sankt Petersburg, deși cele două asociații oficiale reprezentând comunitatea cazacă în fosta capitală imperială s-au desolidarizat de autorii acestui act.

Poliția locală a anunțat la rândul său că a deschis o anchetă.

Acest act survine la două săptămâni după distrugerea la Moscova, de către militanți ortodocși, a operelor unui sculptor al avangardei sovietice pe care le considerau blasfematoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...