Thomas de Maiziere, Bernard Cazeneuve şi Theresa May au cerut "preşedinţiei luxemburgheze (a UE) să organizeze o reuniune specială a miniştrilor Justiţiei şi Internelor în următoarele două săptămâni, pentru a găsi măsuri concrete".

Miniştrii au cerut de asemenea întocmirea unei liste la nivelul UE cu "ţări de origine sigure", care să diferenţieze persoanele ameninţate de război şi persecuţii de cele care emigrează din motive economice, din ţări stabile din punct de vedere politic.

În plus, reprezentanţii celor mai mari state membre UE au cerut înfiinţarea unor centre în Grecia şi Italia, unde autorităţile să ia amprentele imigranţilor şi să îi înregistreze. Punctele de control ar trebui înfiinţate până la sfârşitul anului, au precizat miniştrii.

"Suntem de acord că nu mai avem timp de pierdut. Situaţia curentă cere acţiune imediată şi solidaritate în Europa", a declarat de Maiziere.

Germania este principalul susţinător al listei cu ţări sigure, care ar face mii de solicitanţi de azil din ţările balcanice mai uşor de deportat. Germania ar urma să primească până la 800.000 de refugiaţi până la sfârşitul anului şi se străduieşte să le ofere adăpost.

Oficialii speră că reducerea numărului de persoane care imigrează din motive economice ar elibera resursele pentru a ajuta oamenii din zonele de criză, ca Siria şi Irak. Germania a cerut de asemenea altor state UE să preia mai mulţi imigranţi. "Provocările pot fi depăşite doar cu o politică de azil europeană comună", a subliniat de Maiziere.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a cerut de asemenea Europei, duminică, să îşi asume responsabilităţile faţă de refugiaţi. "Când văd unele ţări europene, în special din est, care nu acceptă cotele (de imigranţi), mi se pare scandalos", a declarat el pentru postul de radio Europe 1.

Fabius a criticat în special Ungaria, pentru gardul de sârmă ghimpată ridicat la graniţa cu Serbia, pentru a opri fluxul de imigranţi. Gardul "nu respectă valorile comune ale Europei", a apreciat ministrul francez.