Membrii Platformei DA susţin că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să conştientizeze că un stat captiv nu poate, categoric, avea o guvernare legitimă. „Iar Republica Moldova a devenit stat captiv ca urmare a partajării secrete între clanurile oligarhice a instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi a celor de reglementare. O consecinţă directă a utilizării instituţiilor respective în calitate de pârghii de către oligarhi este jaful secolului de la cele trei instituţii financiar-bancare”, au declarat aceştia. „Pe 6 septembrie, să fim pregătiţi cu toţii să oferim răspunsuri şi să întreprindem acţiuni pe care guvernarea coruptă să nu le mai poată ignora”, se mai arată în apelul Platformei DA. Ştirea la acest subiect a acumulat peste 22 de mii de vizite.

Urmează în top ştirea cu declaraţiile fostului ministru al Educaţiei. Maia Sandu a menţionat că nu are de gând să plece din Republica Moldova şi nu va renunţa la reformele iniţiate în educaţie. Mai mult, fostul ministru afirmă că pentru consolidarea statului trebuie să spargem sistemul mafioto-oligarhic şi că ea are capacităţi potrivite pentru „spargerea unui sistem”. Ştirea a fost citită de circa 27 de mii de ori.

De interes pentru cititorii Jurnal.md au fost şi declaraţiile ex-ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa, care consideră că eliberarea cardurilor de la Victoriabank, cu o dobândă de 12%, pentru ridicarea plăţilor sociale este, de fapt, o formă ascunsă de preluare a gestiunii fondurilor de o altă bancă comercială. Negruţa a declarat că Poşta Moldovei este folosită drept interfaţă, în timp ce mijloacele vor ajunge în gestiunea Victoriabank. Ştirea a înregistrat circa 19 mii de accesări.

Articolul „Timofti, paravanul crimelor comise de Filat şi Plahotniuc”, semnat de Alex Cozer, la fel a captat atenţia vizitatorilor noştri. Potrivit autorului, Nicolae Timofti, prin faptul că a ocupat funcţia de preşedinte în ultimii trei ani şi jumătate, prin tăcerea sa, a fost paravanul crimelor comise de Plahotniuc şi Filat. „Din primăvara lui 2012, când acest individ a fost pus preşedinte, în Republica Moldova au avut loc atacuri raider, cetăţenii au fost deposedaţi de afaceri, Banca de Economii şi Aeroportul au fost furate, statul a fost devalizat de miliarde, leul s-a depreciat de două ori”, scrie Cozer, care îl critică pe preşedinte pentru lipsa sa de reacţie. Articolul a adunat peste 15 mii de vizualizări.

„Independenţa Republicii Moldova a fost confiscată de oligarhi, iar pe 6 septembrie întoarcem poporului suveranitatea smulsă prin acorduri secrete” este titlul unei alte ştiri de top pe Jurnal.md. Declaraţia aparţine lui Igor Boţan, unul dintre membrii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr. Igor Boţan afirmă că acordul de împărţire a instituţiilor de drept este răul cel mare care a marcat Republica Moldova şi că dacă Platforma DA ar fi existat încă din 2010, liderii alianţei de guvernare nu şi-ar fi putut împărţi instituţiile de drept întrucât imediat ar fi fost organizate proteste. Ştirea despre acest subiect a acumulat circa 15 mii de vizite.

Ştirea despre noile mişcări dubioase din sectorul bancar la fel a atras interesul cititorilor. După ce intenţia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de a-şi majora pachetul de acţiuni la Victoriabank a fost blocată de guvernanţi, acum pachetul majoritar al instituţiei financiare ar putea ajunge în mâinile unui milionar obscur din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Banca Naţională a emis autorizaţii prin care permite vânzarea a două pachete considerabile de acţiuni către doi oameni de afaceri - preşedintele AMG Holding, Nicolae Ciornîi, unul dintre cei mai înstăriţi businessmani din RM, şi preşedintele Trans-Oil Group, milionarul Vaja Jhashi, un magnat american cu origini georgiene. Ştirea a fost citită de peste 13 mii de ori.