20:44:13 25.04.2024
Stiri

Grădinițele vor activa după un NOU regulament

Social 30.08.2015 11:02 Vizualizări7844 Autor: Stela Mihailovici
Grădinițele vor activa după un NOU regulament


Autoritățile se pregătesc să adopte un Regulament sanitar pentru instituţiile de învăţământ preşcolar. Acesta a fost pregătit de Ministerul Sănătății și va fi dezbătut la una din ședințele viitoare ale Guvernului.

Miniștrii vor aproba normele sanitare privind amplasarea instituţiilor preşcolare, amenajarea încăperilor, întreţinerea teritoriului, organizarea alimentaţiei, regimul de activitate a copiilor și organizarea asistenţei medicale.

Noul regulament prevede că instituţiile preşcolare trebuie să fie amplasate în interiorul cartierelor locative, în afara zonelor de protecţie sanitară a întreprinderilor sau altor obiective şi surse poluante.

Teritoriul grădinițelor va trebui să fie înverzit în proporție de 50% din terenul liber de construcţii și nu se va permite plantarea arborilor şi arbuştilor spinoşi şi cu fructe otrăvitoare. Plantaţiile verzi nu trebuie să fie obstacol pentru asigurarea nivelului optimal de insolaţie şi iluminat natural al încăperilor şi terenurilor de joacă.

Terenul de joc va conţine cel puţin trei elemente care să contribuie la dezvoltarea coordonării mişcărilor și a spiritului de echipă. Selecția se va face din următoarele elemente: carusel, scrânciob-balansoar, balansoar pe arc, bârnă, tobogan. Terenul de joc va conţine obligatoriu şi elemente ce contribuie la dezvoltarea intelectuală.

Anual, în primăvară, nisipul de pe ternurile de joacă va fi schimbat. Nisipul nou trebuie să corespundă parametrilor sanitaro-chimici, parazitologici, microbiologici şi radiologici de inofensivitate. În lipsa copiilor, nisipierile trebuie să fie acoperite pentru a preveni contaminarea nisipului.

Intrările în interiorul blocurilor destinate copiilor vor fi înzestrate cu pante de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. În interior, va exista un spațiu pentru cărucioare, biciclete sau sănii.

Numărul copiilor din grupe se va determina reieşind din suprafaţa destinată sălii pentru joc şi masă. În grupele cu micuți ce au vârsta de până la trei ani se va planifica nu mai puţin de 2,5m2 pentru un copil. Pentru grupele de vârstă de la trei la șapte ani, spațiul va fi nu mai nu mai mic de 2m2 pentru un copil. Pentru instituţiile preşcolare unde sala de grupă pentru joc şi masă este comasată cu dormitorul, suprafaţa pentru un copil se măreşte cu un metru pătrat pentru toate grupele de vârstă.

În grupele cu micuți de până la trei ani vor fi admiși maximum 15 copii, iar în celelalte grupe -maximum 25 de copii. În cazul grupelor pentru micuți cu dizabilități numărul maxim admis va fi de zece copii.

Grupurile sanitare vor fi prevăzute cu oliţe individuale numerotate, în cazul copiilor de până la trei ani. Olițele vor fi spălate după fiecare utilizare cu substanţe biodistrucrive pentru a se evita riscul apariţiei unor boli transmisibile. Pentru copii de vârsta 3-7 ani, grupurile sanitare vor fi dotate cu veceuri separate pentru băieţi şi fete.

La capitolul îngrijirea încăperilor se spune că aerisirea dormitoarelor şi a sălilor de mese se va efectua în perioadele în care copiii nu se află în aceste încăperi. Oberlihturile dormitoarelor se închid cu 30 de minute înainte de deşteptarea copiilor, iar în timpul cald al anului, somnul de zi este organizat cu ferestrele deschise, evitând curentul.

Jucăriile din grupe se vor spăla zilnic timp de 15 minute sub jet de apă (t+37°C) cu săpun şi se vor usca la aer. Jucăriile care nu se supun prelucrării umede vor fi folosite doar ca material didactic. Pentru grupele cu micuți de până la trei ani, jucăriile vor fi spălate de educatori de două ori pe zi.

În regulament se regăsește și un compartiment separat care vizează alimentația copiilor. Potrivit documentului, meniurile vor fi întocmite în baza unui meniu model, elaborat anual, pentru 14 zile şi coordonat cu Centrele de Sănătate Publică teritoriale.

Produsele incluse zilnic în meniu vor trebui să asigure un aport caloric de 12-15% din necesarul energetic total, lipide 30-32% şi glucide 55-58%.

Ministerul Sănătății punctează în document că autorităţile administraţiei publice locale vor aloca surse băneşti pentru întreţinerea şi îmbunătăţirea condiţiilor instructiv-educative, asigurarea unei alimentaţii sigure şi sănătoase şi a unei asistenţe medicale de calitate copiilor aflați în grădinițe.

Toate prevederile noului regulament de activitate a grădinițelor pot fi consultate aici


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md