11 persoane au murit după ce un teren de antrenament militar din Belgorod a fost atacat. Cele mai importante evenimente din a 234-a zi de război

razboi
Foto: Victoria Roschina / hromadske

Astăzi este a 234-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Un atac terorist a fost comis la un teren de antrenament militar din regiunea Belgorod, 11 persoane au fost ucise, alte 15 au fost rănite, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Autoritățile susțin că atacul a fost comis de doi cetățeni ai uneia dintre țările CSI. În timpul antrenamentului cu arme de foc cu voluntarii care se pregătesc să plece la război în Ucraina s-a deschis focul cu arme de calibru mic asupra personalului unității. Doi infractori au fost uciși de focul de ripostă, a spus Ministerul Apărării, potrivit tv.rain.

🟣 Exporturile maritime de produse agricole ucrainene au ajuns la 7,5 milioane de tone de la deblocarea porturilor Mării Negre, în baza acordului ONU și Turcia cu Rusia și Ucraina. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă de Ministerul Infrastructurii al Ucrainei.

Înainte de război, Ucraina exporta lunar 5-6 milioane de tone de cereale și alte produse agricole pe mare.

Ministerul Agriculturii al Ucrainei raportează că sâmbătă alte șapte nave au părăsit porturile Odesa și Iujne cu o încărcătură totală de 101 000 de tone de produse agricole. În doar două luni și jumătate în care „acordul cu cereale” a fost în vigoare, trei porturi din Marea Neagră din Ucraina au încărcat și trimis 341 de nave cu alimente în Europa, Africa și Asia.

🟣 În regiunea Belgorod, lângă satul Razumnoe a luat foc un depozit de petrol. Guvernatorul regiunii a spus că acest lucru s-a întâmplat după bombardarea efectuată de Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Avem din nou bombardamente. Unul dintre obuze a lovit un depozit de petrol din regiunea Belgorod. Sunt la fața locului. Ministerul Situațiilor de Urgență luptă deja cu focul. Nu există nicio amenințare de răspândire. Vă țin la curent”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.

🟣 Primele eșaloane cu militari ruși, care fac parte din grupul de forțe ruso-belarus, au ajuns în Belarus, informează Ministerul Apărării din Belarus. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, Rusia intenționează să desfășoare 20 000 de oameni mobilizați în Belarus, transmite UNIAN.

Aleksandr Lukașenko a anunțat pe 10 octombrie crearea unei „grupări regionale de trupe”. El crede că acest lucru este necesar, deoarece, în opinia sa, de pe teritoriul Ucrainei se pregătesc atacuri către Belarus.

🟣 Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că nu vor mai fi atacuri masive asupra Ucrainei, la câteva zile după cel mai puternic bombardament, de la începutul războiului, transmite BBC.

„Nu este nevoie de atacuri masive. Acum avem alte sarcini”, a spus el.

Președintele rus a mai adăugat că obiectivul Moscovei de a mobiliza 300 000 de oameni va fi îndeplinit în două săptămâni, până acum fiind mobilizate 220 000 de persoane. În prezent, forțele ruse sunt în mare parte în retragere, iar Ucraina avansează la aproape opt luni de la invazie.

🟣 Forțele ruse au atacat din nou orașul Zaporijjea în dimineața zilei de 15 octombrie. În urma atacului, infrastructura a fost avariată și a izbucnit un incendiu, informează UNIAN.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente