Trei țări se retrag de la Eurovision 2023 din cauza facturilor mari la energie și a cazării scumpe din Marea Britanie

eurovison
Foto: Jens Büttner/dpa

Muntenegru, Bulgaria și Macedonia de Nord se retrag de la Eurovision Song Contest 2023, invocând facturile mari pe care le-au primit până acum radiodifuzorii naționali, precum și costurile cazării unor delegații mari pentru mai multe zile în Marea Britanie.

Muntenegru – Radiodifuzorul oficial EBU al Muntenegrului, RTCG, a confirmat că Muntenegru nu va participa la concursul Eurovision 2023 care va avea loc la Liverpool. Nu este prima dată când Muntenegru se retrage din competiție. De la debutul la Eurovision, în 2007, nu a mai participat la edițiile din 2010, 2011 și 2021, și s-a retras și din concursul din 2020, care ulterior a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19.

RTCG a făcut o declarație pe site-ul său oficial și a explicat că aspectele financiare au fost principalul motiv al retragerii: „Pe lângă costurile semnificative ale taxei de înscriere, precum și costul șederii în Marea Britanie – ne-am confruntat și cu o lipsă de interes din partea sponsorilor, astfel că am decis să direcționăm resursele existente către finanțarea proiectelor naționale curente și planificate și a reformelor organizaționale și de program, care presupun intervenții investiționale semnificative în echipamente și spații”.

Macedonia de Nord – Radiodifuzorul nord-macedonean MRT a invocat în comunicatul oficial motive financiare pentru absența lor de la concursul Eurovision Song Contest 2023: „O astfel de decizie este în interesul cetățenilor, ținând cont de creșterea costurilor din cauza crizei energetice, care ocupă o mare parte din bugetul Serviciului Public, precum și de majorarea taxei de înscriere pentru participarea la Eurovision 2023, care până anul trecut a fost de 39 143,00 euro, iar anul viitor se preconizează că va fi mai mare”.

Cu toate acestea, MRT a confirmat că va difuza atât semifinalele, cât și finala pe canalele sale și că va face eforturi pentru a reveni la Eurovision în 2024. De la prima lor apariție oficială la Eurovision, în 1998, aceasta este prima dată când radiodifuzorul din Macedonia de Nord a decis să se retragă din competiție.

Bulgaria – Radiodifuzorul BTN din Bulgaria a confirmat absența lor de la concursul de anul viitor într-un răspuns către OGAE Grecia, care a fost publicat pe Twitter.

Liverpool este orașul care va găzdui Eurovision Song Contest 2023, în locul Ucrainei.

Astfel, marea finală a Eurovision Song Contest 2023 va avea loc în cadrul Arenei Liverpool de lângă râul Mersey, sâmbătă, 13 mai 2023, cu semifinalele în data de marți, 9 mai, și joi, 11 mai 2023.


Amintim că, în luna iunie, EBU a anunţat că examinează posibilitatea ca Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea la finalul competiției din 2022, să înlocuiască Ucraina, care a câștigat în acest an concursul Eurovision, în calitate de gazdă a ediției din 2023.

În același timp, Ucraina a denunțat decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a următoarei ediții a acestei competiții muzicale din motive de securitate după invadarea teritoriului său de către Rusia.

Menționăm că artistul britanic Sam Ryder a ocupat primul loc după voturile exprimate de juriile naționale la Torino, însă trupa ucraineană Kalush Orchestra a câștigat în cele din urmă concursul din 2022 în urma voturilor primite din partea telespectatorilor, care i-au permis să se claseze pe primul loc cu un total de 631 de puncte.

De asemenea, subliniem că Republica Moldova, reprezentată de către formația Zdob și Zdub și de Frații Advahov, a ocupat poziția 7 la ediția din 2022 a Eurovision Song Contest. Conform voturilor publicului, țara noastră s-a clasat pe locul 2 în competiție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente