(foto) 16 percheziții într-un dosar de contrabandă cu mărfuri din Turcia și un angajat vamal, implicat: Noi detalii despre descinderile la posturile din Chișinău
Serviciul Vamal al Republicii Moldova vine cu detalii despre descinderile care au avut loc ieri. Astfel, este vorba despre 16 percheziții în mai multe locații din municipiul Chișinău, într-un dosar de contrabandă cu peste 7 tone de mărfuri de larg consum din Turcia, organizate de către Departamentul antifraudă și conformare al Serviciului Vamal sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), și în conlucrare cu Biroul Vamal Centru.
Foto: colaj

Acestea au vizat acțiunile colaboratorului vamal, care a perfectat operațiunea de import, ale brokerului vamal și ale persoanelor juridice implicate. Mai exact, în declarația vamală au fost indicate alte articole de marfă, care de fapt erau mult mai ieftine, decât cele depistate de către oamenii legii în transport. Estimarea valorii acestor tone de mărfuri urmează să fie efectuată.

Acțiunile colaboratorului vamal au fost verificate de Echipele Mobile ale Serviciului Vamal, care au depistat că de fapt în mijlocul de transport erau alte mărfuri decât cele declarate în documentație. Prin urmare, acum sub conducerea PCCOCS, Departamentul antifraudă și conformare al Serviciului Vamal investighează implicarea angajatului vamal și a altor persoane în cazul de contrabandă.

De la începutul lui 2022, compania vizată a importat alte 33 de loturi de marfă.

Urmare a perchezițiilor și celor ridicate spre cercetare (documente de evidență contabilă, vamală, comercială, înscrisuri ce conțin date privind procurarea sau proveniența mărfurilor, depozitarea lor), oamenii legii vor comunica rezultatele investigațiilor, inclusiv amănunte despre persoanele vizate, care în acest stadiu se prezumă nevinovate, potrivit legii.

Ulterior perchezițiilor, atât marfa cât și mijlocul de transport au fost indisponibilizate de către oamenii legii.


Procurorii au descins, ieri, la mai multe posturi vamale interne din Chișinău. Despre aceasta a declarat, pentru UNIMEDIA, Tatiana Șompol, șefa Secția Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.


Pub