Eșanu despre restricțiile pe proteste, impuse de CSE: Sau sunt ignoranți, sau nu au habar de libertatea întrunirilor și calcă drepturile omului în picioare

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, a venit cu un comentariu în urma deciziilor luate de Comisia Situații Excepționale cu privire la proteste. „Fie că persoanele responsabile sunt ignorante și nu au habar ce înseamnă libertatea întrunirilor, fie este vorba despre disponibilitatea acestora de a călca în picioare drepturile și libertățile fundamentale”, a declarat Eșanu. 

Foto: UNIMEDIA

„Decizia CSE prin care au fost interzise în zilele lucrătoare și limitate în zilele de odihnă întrunirile care blochează circulația atestă - fie că persoanele responsabile sunt ignorante și nu au habar ce înseamnă libertatea întrunirilor, fie disponibilitatea acestora de a calcă în picioare drepturile și libertățile fundamentale. Trebuie să recunosc că nu știu ce este mai rău. Iar celor care se bucură că au fost limitate drepturile celor care nu le plac le reamintesc o realitate tristă - atât teoria cât și experiența arată că nu avem nicio șansă să fie respectate drepturile noastre atât timp cât nu vom lupta pentru respectarea drepturilor celor care nu ne plac.

Sunt conștient că voi fi împroșcat cu noroi pentru această postare și că voi fi acuzat că apar criminalii. Și aș minți dacă aș spune că nu am avut ezitări dacă merită sau nu să spun ce am spus. Aceste ezitări mă interesează. Și recomand tuturor celor care consideră că pot citi lecții de moralitate altora să mediteze asupra faptului că au contribuit la aceea, că în societatea noastră s-a instaurat o atmosferă care cere curaj pentru a putea exprima public o opinie.

Nici mie nu-mi prea place situația în care se blochează străzile. Și, iarăși, aș minți dacă aș spune că nu au fost cazuri când în sinea mea am înjurat manifestanții, atunci când a trebuit să ocolesc străzile blocate. Și cu toate acestea, mă consider obligat să lupt pentru aceea ca societatea noastră să înțeleagă că libertatea întrunirilor este atât de importantă, încât impune să asigurăm în practică regula, conform căreia folosirea străzilor pentru a manifesta este nu mai puțin legitimă decât folosirea străzilor pentru traficul pietonal sau al vehiculelor. Și da, limitarea dreptului de a organiza întruniri care blochează circulația este permisă. Dar aceasta se poate face doar în dependență de circumstanțe concrete și nu prin stabilirea unor perioade în abstract. Dreptul manifestanților de a alege locul și timpul întrunirilor este crucial”, a menționat Nicolae Eșanu.

Decizia a fost criticată și de primarul capitalei, Ion Ceban. „Poți protesta 4 ore. Dacă ceva - băieți, ai venit la protest, mă scuzați, eu am 4 ore, doar 4 ore pot protesta”, a comentat edilul. 

Desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice va fi interzisă în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Comisia pentru Situații Excepționale, în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulație pe drumurile țării, precum și în scopul asigurării unei reacții prompte la situațiile ce necesită intervenții de urgență.

Deciziile vin după solicitarea președintei Maiei Sandu de a „modifica temporar legea” pentru a nu admite încălcarea ordinii publice în timpul protestelor, care se desfășoară de aproape o lună în fața Președinției.

La protestele din 9 octombrie, organizate de Partidul Șor, protestatarii au instalat corturi direct pe bulevardul Ștefan cel Mare din centrul capitalei și au blocat circulația.

A doua zi, au intervenit mascații de la Fulger și au evacuat cu forța corturile, eliberând carosabilul.


Pub