Criza sectorului imobiliar din China se adânceşte. Vine o criză financiară

14 Oct. 2022, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Oct. 2022, 15:02 // Actual //  MD Bani

Capacitatea Chinei de a stăvili criza din sectorul imobiliar este din nou pusă sub semnul întrebării după ce un dezvoltator privat cu susţinere de stat pentru finanţare s-a alăturat unei liste din ce în ce mai lungi de firme din sector care intră în default, scrie Bloomberg.

CIFI Holdings Group nu a reuşit să plătească la timp dobânda unei obligaţiuni în dolari cu maturitate pe 8 octombrie, avertizând că ar putea întâmpina probleme similare la datoriile offshore.

Defaultul este îndeosebi îngrijo­ră­tor pentru că CIFI era considerat un barometru al succesului unui nou efort al Beijingului de a folosi ga­ranţii de stat pentru a ajuta un grup select de dezvoltatori să acceseze finanţare locală.

Dificultăţile constructorului ser­vesc de asemenea drept indicator al provocărilor pe care liderii chinezi le întâmpină în a revitaliza un motor economic cheie înaintea Congresului Partidului Comunist.

„Este prea târziu ca autorităţile să mai poată susţine sectorul acum”, arată Charles MacGregor, de la Lucror Analytics. Încrederea în rân­dul cumpărătorilor de locuinţe şi creditorilor pare complet erodată.

În alt semn al cererii aproape ine­xistente de locuinţe, unele autorităţi locale din China cumpără locuinţe în vrac de la dezvoltatori şi încurajează entităţile de stat să procedeze la fel în încercarea de susţinere a pieţei imo­biliare.

Piaţa proprietăţii, cu o contribu­ţie de aproximativ un sfert la PIB-ul chi­nez întâmpină probleme majore, declanşând o serie de efecte secun­dare care afectează creşterea celei de-a doua mari economii a lumii, notează Financial Times.

Logan Wright, de la Rhodium Group, caracterizează situaţia drept o „criză financiară în slow motion“.

Ce a început ca o criză a proprie­tăţii se transformă acum într-o criză financiară la nivelul autorităţilor locale.

Cu declinul pieţei, mii de vehicu­le de finanţare de la acest nivel fie încep să ducă lipsă de fonduri, fie sunt în pragul unor defaulturi fără precedent, spun analiştii.

Criza ar putea cuprinde şi secto­rul bancar, avertizează FMI, potrivit Bloomberg.

O analiză a fondului arată că 45% dintre dezvoltatori ar putea fi in­ca­pabili să-şi acopere obligaţiile privind datoriile cu câştiguri, iar 20% dintre aceştia ar putea deveni in­solvenţi.

Într-un scenariu, 15% din băncile mici din China s-ar putea prăbuşi.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 09:55 // Actual //  Lupu Eduard

TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce lucrează pentru a răspunde preocupărilor UE, a declarat compania miercuri, pe platforma de socializare X, transmite CNBC.

Comisia Europeană a dat termen până miercuri inclusiv companiei deţinute de grupul chinez ByteDance să abordeze preocupările cu privire la posibila creare de dependenţă prin intermediul programului de recompense pentru copii, urmând ca în caz contrar se confrunte cu o suspendare temporară a funcţiei.

CE consideră că acest mecanism reprezintă ”riscuri grave la adresa sănătăţii mentale a utilizatorilor”.

Platforma nu a comunicat Bruxellesului, înainte de lansarea aplicaţiei, o evaluare a riscurilor, conform obligaţiilor prevăzute în cadrul noii legislaţii cu privire la serviciile digitale (DSA).

Reţeaua de socializare TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, a lansat săptămâna trecută în Franţa şi în Spania noua aplicaţie, care le permitea utilizatorilor să fie plătiţi pentru vizionarea de videoclipuri. TikTok Lite era deja disponibilă în Coreea de Sud şi Japonia.

Utilizatorii TikTok Lite cu vârste de peste 18 ani puteau „să colecteze puncte descoperind noi conţinuturi sau realizând anumite acţiuni”, au declarat reprezentanţii reţelei de socializare. Punctele astfel colectate puteau fi transformate în carduri cadou sau folosite pentru a susţine creatorii de conţinuturi.

„Recompensele variază în funcţie de sarcinile îndeplinite şi de experienţa în aplicaţie”, iar „durata maximală de vizionare a videoclipurilor recompensate este cuprinsă între 60 şi 85 de minute”, au precizat la momentul respectiv reprezentanţii TikTok.

Foarte apreciată de tineri şi de influenceri pentru videoclipurile sale care sunt adeseori dansante sau muzicale, controversata reţea de socializare TikTok a atras peste 1,5 miliarde de utilizatori la nivel mondial.

Ea este acuzată cu regularitate că găzduieşte numeroase videoclipuri de dezinformare, provocări periculoase şi imagini pornografice sau că ar fi chiar un instrument de spionaj şi de propagandă în slujba Chinei, o acuzaţie respinsă de compania ByteDance.

Comisia Europeană a demarat totodată anchete separate care vizează Meta, Snap (Snapchat), TikTok şi YouTube despre măsurile implementate de aceste companii pentru a proteja „sănătatea fizică şi mintală” a minorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău