Pionul lui Putin s-a dezlănțuit! Cere UE să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei. „Voi, americanii, câștigați”

14 Oct. 2022, 15:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Oct. 2022, 15:28 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Ungariei, Viktor Orban, susține că sancţiunile împotriva Rusiei „nu le-au reuşit” celor de la Bruxelles, soluția finală la prețurile mari la energie fiind renunțarea la ele. El de asemenea a acuzat că americanii vor „câștiga” de pe urma acestora iar „ruşii cel puţin nu vor pierde”, potrivit Hirado.hu.

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a spus, vineri, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria”, difuzată pe postul public maghiar Radio Kossuth, că între Rusia şi Ucraina este nevoie de încetarea focului şi de negocieri de pace.

Şeful guvernului de la Budapesta a spus că încetarea focului şi negocierile de pace ar aduce o uşurare economică, pentru că atâta timp cât războiul va continua, iar Occidentul va răspunde cu sancţiuni, nu vor scădea nici inflaţia, nici preţurile la energie.

Sancţiunile „nu le-au reuşit” celor de la Bruxelles, mai mult decât atât, acestea nu sunt însoţite de propuneri de reducere a preţurilor, motiv pentru care acum avem de-a face cu inflaţie, iar ţara plăteşte pentru energie o suprataxă cauzată de sancţiuni.

Premierul a adăugat că Ungaria a fost scutită de toate sancţiunile care ar fi avut un efect negativ asupra pieţei de energie, dar problema este că din moment ce face parte din piaţa europeană comună, ţara este totuşi afectată de preţurile mari la energie.

Soluţia finală la preţurile mari la energie ar fi dacă Uniunea Europeană ar renunţa la politica de sancţiuni, a spus Viktor Orbán, semnalând, totodată, că pentru asta mai trebuie luptat mult.

Prim-ministrul a explicat că unii vorbesc despre necesitatea câştigării războiului, iar alţii – printre care şi Ungaria – despre necesitatea încetării imediate a focului şi a negocierilor de pace.

„Noi suntem o naţiune de luptători pentru libertate”, astfel că suntem întrebaţi, deseori, „cum de un astfel de popor de luptători pentru libertate este acum de partea păcii”, a spus premierul maghiar.

Ungariei nu trebuie să i se explice cum este „brutalitatea ce poate fi asociată Armatei Sovietice” şi cum este să lupţi împotriva ruşilor, pentru că „noi ştim ce este brutalitatea şi ce este războiul”. Dar în 1956, „noi nu am luptat pentru că am crezut că vom învinge Uniunea Sovietică”, ci „am pornit o revoluţie şi un război de independenţă pentru a forţa o încetare a focului şi negocieri de pace”, a explicat Orbán. Scopul a fost ca ruşii să ajungă la o înţelegere cu occidentalii – într-o negociere de pace – astfel încât „să devenim şi noi neutri, la fel ca Austria”.

Vocile care spun că acum este nevoie de o încetare a focului, iar mai apoi, de negocieri de pace, devin din ce în ce mai puternice, a specificat Viktor Orbán.

Potrivit şefului guvernului de la Budapesta, în rândul ţărilor nemulţumirea cauzată de sancţiuni creşte, iar acum, Ungaria nu mai este singura ţară care îşi pune întrebarea: ce se întâmplă aici şi în al cui interes este ceea ce se întâmplă.

„Trebuie să punem această întrebare şi prietenilor noştri americani”: ce se întâmplă aici, cine are de câştigat în această chestiune, „pentru că noi, europenii, cu siguranţă pierdem”, în timp ce „voi veţi câştiga, iar ruşii cel puţin nu vor pierde”, a spus Orbán. Premierul a adăugat că totul este pus la punct în aşa fel încât „noi, europenii, nu putem decât să pierdem în această situaţie”.

Premierul Ungariei a afirmat că aruncarea în aer a gazoductului North Stream este o chestiune gravă, care în legislaţia maghiară reprezintă un act terorist, „iar dacă vreun stat a avut de-a face cu asta, atunci vorbim despre un stat terorist”. Ultima conductă de mare capacitate care aduce gaz rusesc în Europa, dinspre sud, este Turkish Stream, aceasta fiind conducta prin care este deservită Ungaria; dacă cineva o aruncă în aer sau o face inoperabilă, Ungaria va considera asta un atac terorist şi va acţiona în consecinţă, a declarat Viktor Orbán.

Premierul a vorbit şi despre faptul că i-a solicitat guvernatorului băncii centrale ungare şi ministrului de finanţe ca până la finalul anului viitor să reducă inflaţia cel puţin la jumătate.

Orbán a subliniat că inflaţia actuală este una cauzată de sancţiuni și că dacă Uniunea Europeană ar recunoaşte acest lucru, în decurs de câteva zile preţul unora dintre produse ar putea scădea la jumătate, inclusiv preţul energiei.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 14:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 14:09 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Legendarul investitor american Warren Buffet şi-a ales în sfârşit succesorul pentru tronul Berkshire Hathaway, însă alegerea lui Greg Abel i-a pus pe acţionari pe gânduri. Abel s-a făcut remarcat în companie după ce a dus afacerile cu energie ale Berkshire pe noi culmi, scrie CNBC.

„Greg înţelege extraordinar de bine afacerile şi modelul de business. Las în mâna lui alocarea de capital”, a spus Waren Buffet.
Comentariul lui Buffet a stârnit imediat dezbateri între acţionari. Unii l-au interpretat ca însemnând că Abel, vicepreşedinte al operaţiunilor de non-asigurări, nu numai că va face achiziţii în viitor, dar va alege şi acţiuni pentru portofoliul de acţiuni de 360 de miliarde de dolari al Berkshire.

Alţii cred că Abel va fi mai degrabă dispus să delege responsabilitatea selectării acţiunilor.
„Cred că a vrut ca Abel să ia propriile decizii în ceea ce priveşte portofoliul de acţiuni, cât de mult din portofoliul de investiţii să fie alocat acţiunilor şi aşa mai departe”, a declarat pentru CNBC Haruki Toyama, manager de portofoliu la Madison Investments, un acţionar al Berkshire.
Locotenenţii lui Buffett în materie de investiţii, Todd Combs şi Ted Weschler, au gestionat în mod independent aproximativ 15 miliarde de dolari fiecare pentru Berkshire în ultimul deceniu. Mulţi au speculat că aceşti doi foşti manageri de fonduri speculative vor prelua în cele din urmă întregul portofoliu. Cu toate acestea, Buffett nu a dezvăluit istoricul lor din ultimii ani.

De asemenea, cei doi au ajutat Berkshire să încheie tranzacţii. În plus, Combs este directorul general al Geico, bijuteria coroanei din afacerea de asigurări a Berkshire.
Abel, în vârstă de 61 de ani, a devenit cunoscut ca moştenitorul aparent al lui Buffett în 2021, după ce Charlie Munger a făcut din greşeală această dezvăluire la adunarea acţionarilor din acel an.

Abel a supravegheat mari porţiuni din vastul imperiu al Berkshire, inclusiv energie, căi ferate şi retail, dar este cunoscut pentru expertiza sa în domeniul energiei, deoarece a lucrat la predecesorul Berkshire Hathaway Energy din 1992.

Buffett, care va împlini 94 de ani în august, a recunoscut el însuşi că s-a răzgândit în privinţa planului de succesiune, menţionând că decizia sa este influenţată de cât de mult au crescut activele Berkshire.

„Obişnuiam să gândesc altfel despre cum aş putea gestiona această situaţie, dar cred că această responsabilitatea ar trebui să fie a directorului general. Sumele au crescut mult la Berkshire şi nu vrem să încercăm să avem în jur de 200 de persoane care să administreze câte un miliard de dolari fiecare. Pur şi simplu nu funcţionează” a spus Buffet.

Pe lângă portofoliul uriaş de acţiuni al Berkshire, rezervele de cash au crescut la aproape 189 de miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău