(foto) Sucul de graviola și proprietățile fructului exotic. Unde îl puteți procura în Moldova

Graviola

Poate ați auzit despre graviola și presupusele beneficii pe care le-ar avea. Odată ce produsul a început să fie comercializat în Moldova, am decis să înțelegem ce reprezintă acesta cu adevărat. Astfel, am discutat cu Ana Dobândă, antreprenoare din Chișinău, fondatoarea magazinului online biolife.md, absolventă a Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică, specialitatea Tehnologia produselor cosmetice și medicinale din cadrul Universității de Stat din Moldova, care comercializează produsul în țară, dar și cu Luminița Suveica, endocrinologă, care ne-a explicat partea medicală și riscurile pe care le pot provoca produsele de graviola.

În acest articol veți cunoaște proprietățile fructului, în ce situații poate fi consumat și de unde îl puteți procura.

Ce este graviola?

Graviola este un fruct tropical, cu țepi care crește în mai multe zone tropicale ale Americii Centrale și ale Americii de Sud: Bermuda și Bahamas, în sudul Mexicului, în Peru și în Argentina. De asemenea, este cultivat în India, Sri Lanka, China de Sud, Australia, Asia de Sud-Est și pe insulele Pacificului.

Pe lângă fruct, se folosesc și frunzele pentru a produce suplimente alimentare naturale. Arborele de graviola este un copac veșnic verde, care ajunge până la nouă metri înălțime. Pe lângă proprietățile sale benefice în privința sănătății, fructul are un gust deosebit – un amestec de căpșuni, ananas și citrice sau ananas, banană și papaya. De obicei, este cultivat pentru consum individual, ca fruct de gradină.

Sursă foto: biosinergie.ro

Graviola este un fruct lung și spinos, ce măsoară 20-30 de centimetri și ajunge să cântărească până la două kilograme. Fructul este compus din membrane fibroase și o pulpă albă cu multe semințe mari, dispersate, consumul direct al acestuia, fără prelucrare, fiind destul de dificilă.

Sursă foto: drweil.com

Componenta vitaminoasă și minerală

Gaviola are un conținut bogat de vitamine și nutrienți, printre care vitamina C, vitamina B6 și B12 și mai mulți compuși antioxidanți, calciu, magneziu, zinc, potasiu și fosfor. Ca remedii naturale se folosește atât sucul din fruct, cât și decocturile din frunze. De asemenea, frunzele pisate sunt folosite pentru a prepara un ceai puternic, care are, de asemenea, o serie de efecte benefice asupra corpului uman.

Sursă foto: flickonfood.com

Dacă tot am vorbit despre vitamine, haideți să vedem ce efecte pozitive are asupra sănătății.

Acetogeninele din graviola inhibă anumiți compuși din celulele canceroase, sunt molecule cu proprietăți antitumorale.

Vitamina B6 ajută sistemul nervos central și metabolismul. Mai exact, această vitamină transformă alimentele în energie și contribuie la crearea de neurotransmițători, cum ar fi serotonina și dopamina. Vitamina B6 are proprietăți pozitive în cazuri de depresie, pentru sănătatea creierului, în producerea hemoglobinei, pentru tratarea simptomelor de sindrom premenstrual etc.

Vitamina B12 intervine în dezvoltarea și în protejarea sistemului nervos. Este utilă în prevenția anemiei, ajută acidul folic în reglarea formării globulelor roșii și ajută la utilizarea fierului. Vitamina este necesara și unei bune digestii, la absorbția hranei și la metabolizarea carbohidraților și a grăsimilor.

Vitamina C este un antioxidant necesar pentru cel puțin 300 de funcții metabolice din organism. Are proprietăți antioxidante, fiind de ajutor în protejarea celulelor împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Acumularea de radicali liberi poate duce, în timp, la apariția bolilor cardiovasculare, a cancerului și a artritei.

Calciul este vital pentru formarea și rezistența oaselor și a dinților, este important și pentru menținerea ritmului cardiac sănătos și în transmiterea impulsurilor nervoase.

Zincul îmbunătățește sănătatea sistemului imunitar, ajută la apărarea împotriva radicalilor liberi, apară ficatul de amenințarea chimicalelor și este vital pentru formarea oaselor.

Magneziul ajută în prevenirea depresiilor, a amețelilor, a slăbiciunilor musculare și a spasmelor în sindromul premenstrual și ajută la menținerea echilibrului PH al organismului și a temperaturii normale a corpului.

Potasiul este important pentru sănătatea sistemului nervos și pentru reglarea ritmului cardiac.

Fosforul este un mineral esențial fără de care omul n-ar putea trăi. Acesta se găsește în fiecare celulă a corpului uman, fiind al doilea cel mai abundent macroelement, după calciu. Principalul rol al fosforului este de a forma și menține oasele și dinții la un nivel sănătos. Are, de asemenea, o funcție majoră în crearea ADN-ului și ARN-ului (elementele genetice ale corpului). În acest fel, celulele și țesuturile sunt întreținute, refăcute și înlocuite corespunzător pe măsură ce îmbătrânesc. Fosforul este un element important și pentru ritmul cardiac, pentru metabolism etc.

Ana Dobîndă atenționează persoanele care doresc să procure produsele de graviola că utilizarea sucului sau a capsulelor urmează să fie discutată cu medicul specialist.

„Scopul meu este să ajut oamenii, nu să le provoc daune. De aceea, de fiecare dată când sunt apelată de clienți și mă întreabă dacă sunt în vânzare sucul sau capsulele, le spun să consulte un medic specialist înainte de a administra produsul din graviola. Este nevoie ca anume medicul să recomande doza necesară ca produsul să aibă efectul dorit.”

Cum se consumă graviola?

Acum trecem la cea mai importantă fază a acestui articol. Care sunt condițiile de păstrare și de utilizare a produselor de graviola.

Sursă foto: arhivă personală

Ana Dobîndă a explicat din ce se produc sucul și capsulele de graviola. „Sucul este produs din pulpa fructului de graviola, iar capsulele – din frunzele fructului, ele nu conțin gluten și glucoză. Sucul nu conține conservați și coloranți, iată de ce el trebuie păstrat doar în frigider, la temperatura camerei se oxidează. Capsulele, la rândul lor, pot fi păstrate la temperatura camerei, omul le poate lua cu el la lucru sau oriunde merge. Ambele produse se asimilează foarte ușor în organism.

Oamenii, în mare măsură, consumă graviola cu scop profilactic al mai multor boli. Fructul reprezintă o sursă naturală de vitamina C, imunizează organismul pe cale naturală, îmbunătățește digestia datorită conținutului mare de fibre, este un antioxidant natural, antiparazitar, antiviral. Are efect gastroprotector, protejează mucoasa stomacului și a tactului digestiv”, a zis Ana Dobîndă.

Sursă foto: arhivă personală

Totuși, graviola poate cauza disfuncții neuronale și poate duce la simptome specifice bolii Parkinson. De aceea, nu se recomandă consumul din acest fruct în cazul pacienților care suferă deja de Parkinson. În plus, semințele lui conțin alcaloizi despre care s-a demonstrat că au efecte neurotoxice. De aceea, consumul de semințe de graviola este complet contraindicat.

De asemenea, consumul în exces al fructului, indiferent sub ce formă, poate distruge celulele nervoase și poate provoca tulburări ale sistemului nervos. De aceea, înainte ca să începeți să consumați fie fructul natural, fie sub formă de suc sau supliment alimentar, se recomandă consultul medicului specialist.

Mai jos vom afla părerea Luminiței Suveica, endocrinologă, specialistă în boli de nutriție și metabolism, de la care vom afla în ce situații sucul sau capsulele din graviola pot fi benefice sănătății noastre.

„Ca și orice alt supliment alimentar, înainte de a îl folosi, se recomandă consultația medicului”

„Graviola este un bun supliment alimentar cu efecte antioxidante, antiinflamatoare, citostatice, hepatoprotectoare, anticancerigene și antiparazitare. În același timp, graviola nu poate și nu trebuie să înlocuiască tratamentul medical, dar poate fi utilizat ca un bun nutrient, supliment alimentar, care este bogat în vitaminele C, B6, B12, în calciu, magneziu, zinc, potasiu și fosfor. Anume acești nutrienți ajută la întărirea sistemului imunitar al omului.

Sursă foto: arhivă personală

Este indicat de medic, deoarece are și contraindicații – poate provoca unele boli ale sistemului nervos, cum ar fi boala Parkinson. Atenționez că semințele fructului conțin substanțe neurotoxice, ceea ce poate provoca afecțiuni ale sistemului nervos. Ca și orice alt supliment alimentar, înainte de a îl folosi, se recomandă consultația medicului. Orice medicament, supliment indicat în dozele necesare, cu indicații medicale poate aduce beneficii, iar când ne ducem în extreme cu doze mari și fără indicații medicale, fără dovezi bazate pe studii clinice poate deveni periculos pentru pacienți”, a explicat Luminița Suveica conferențiară universitară la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Sursă foto: arhivă personală

Ana Dobîndă a studiat la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică din cadrul USM. La sfârșitul anului 2018, și-a deschis propria afacere „BioLife.md”, dezvoltând o comunitate de persoane care cumpără produse și suplimente alimentare naturale, printre care și graviola, un produs foarte rar întâlnit în țară, dar care se bucură de popularitate în rândul clienților fideli și al celor noi veniți. Produsele sunt importate de la compania germană MediGrun, orașul Worms.

Specialitatea Tehnologia produselor cosmetice și medicinale. Sursă foto: arhivă personală
Sursă foto: arhivă personală

Mai multe produse naturale pentru sănătate și frumusețe puteți cumpăra de pe site-ul BioLife.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente