UPDATE. Poliția a mai reținut două persoane. Altercații între polițiști și protestatari în capitală

alteractii sor
Foto: partidulsor.md

În centrul capitalei, în această după amiază, au avut loc altercații între polițiști și protestatari. Incidentul a avut loc după ce manifestanții au încercat să blocheze din nou bulevardul Ștefan cel Mare cu corturi.

UPDATE. Încă două persoane au fost reținute de poliție. Informația a fost confirmată pentru #diez de către Diana Fetco.

De asemenea, Ilan Șor a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook: „Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale este ilegală, care încalcă flagrant Constituția Republicii Moldova, și nu avem de gând să o respectăm.”

Știrea inițială

Ofițera de presă al IGP, Diana Fetco, a declarat pentru diez.md că două persoane au fost reținute și conduse la Inspectoratul de Poliție Buiucani pentru a fi audiate. Acestea sunt bănuite de huliganism.

Cu o reacție la aceste altercații a venit și Partidul „Șor”, organizatorul protestului din capitală. Reprezentanții partidului o acuză pe Maia Sandu că decis să interzică protestatarilor să blocheze artere centrale din oraș pentru că „s-a arătat extrem de deranjată de proteste.”

Amintim că ieri, 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a interzis desfășurarea întrunirilor care blochează circulația, în zilele lucrătoare.  În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore. 

„Dacă în timpul desfăşurării întrunirii, unii participanţi încalcă ordinea publică, incită la discriminare sau violență, îndeamnă la război sau agresiune ori organizează tulburări în masă, poliția îi poate îndepărta pe aceştia și fără implicarea organizatorului, în cazul inacțiunii acestuia. De asemenea, dacă acțiunile enumerate se încalcă grav, poliția poate cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii și fără implicarea reprezentantului autorității publice locale”, se arată în decizie.

E de menționat că Partidul „ŞOR” a anunțat proteste non-stop în centrul capitalei începând cu data de 18 septembrie. După mai multe zile de protest, Poliția a solicitat Primăriei Chișinău să retragă autorizația pentru proteste „întrucât protestatarii prezintă un comportament neregulamentar”. De cealaltă parte, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că nu Primăria este responsabilă de sancționarea protestatarilor.

Pe 9 octombrie curent, protestatarii partidelor „ȘOR” și PCRM au instalat corturile chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, blocând circulația rutieră. Poliția a evacuat corturile amplasate pe mijlocul străzii pe 10 octombrie.

Pe 11 octombrie, președinta țării Maia Sandu a cerut guvernului să examineze modificarea temporară a legislației, astfel încât poliția să poată asigura ordinea publică în timpul protestelor organizate de Partidul „ȘOR”. Asociația Promo-LEX a criticat intenția Maiei Sandu de a modifica legislația cu privire la intervenția poliției la proteste, menționând că modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente