Explozii în Belgorod și 222 000 de persoane mobilizate în Rusia. Cele mai importante evenimente din a 233-a zi de război

ucraina100
Foto: Viaceslav Gladkov/Telegram

Astăzi este a 233-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Președintele rus Vladimir Putin a declarat că „măsurile de mobilizare” vor fi finalizate în două săptămâni. Până acum au fost mobilizați 222 000 de oameni, dintre care 33 000 sunt în unități militare și 16 000 în misiuni de luptă, scrie RIA Novosti.

🟣 Aproximativ 700 de persoane mobilizate s-au întors acasă de la un centru de pregătire din satul Yelan din regiunea Sverdlovsk. Acest lucru a fost raportat de deputatul Dumei de Stat din Rusia Maxim Ivanov.

🟣 Unitățile militare rusești vor începe să sosească în Belarus în următoarele zile, ca parte a grupării regionale comune cu Federația Rusă. Despre aceasta a anunțat Lukașenko.

Aleksandr Lukașenko a anunțat pe 10 octombrie că împreună cu Federația Rusă au convenit să formeze un grup regional comun de trupe din cauza presupusei situații agravate la granița Rusia-Belarus.

🟣 În Belarus a fost introdus regimul de operațiuni antiteroriste, a confirmat Alexander Lukașenko.

🟣 Suedia, Danemarca și Germania au renunțat la investigațiile comune privind sabotajul de la Nord Stream și își vor desfășura fiecare propria investigație. Acest lucru a fost raportat de postul de televiziune german ARD, citând surse din cercurile guvernamentale.

🟣 SpaceX a informat Ministerul Apărării al SUA că nu mai poate continua să finanțeze rețeaua de sateliți Starlink pentru Ucraina și a cerut Pentagonului să preia toate costurile, scrie CNN.

Amintim că, pe 3 octombrie, Musk a publicat o serie de postări pe Twitter unde s-a referit la situația din Ucraina, menționând că „Crimeea face parte din Rusia” și „ victoria Ucrainei este puțin probabilă”.

🟣 În Belgorod (Rusia) a luat foc o stație electrică din sudul orașului în urma bombardamentelor. Despre aceasta au anunțat autoritățile locale.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente