image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Vot în Parlament pentru Strategia „Moldova Europeană 2030”; Reducerea cu 50% a sărăciei absolute, printre obiective

Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030” a fost aprobată de Parlament. Proiectul a fost susținut de 52 de parlamentari. Acesta reprezintă documentul național de viziune strategică pe termen lung, care indică direcțiile de dezvoltare a țării și care adaptează la contextul național prioritățile angajamentelor internaționale asumate de țara noastră conform Acordului de Asociere la UE și ale celor care derivă din statutul de țară candidat pentru aderarea la UE.

Obiectivele de dezvoltare conținute în strategie reflectă aspirațiile de creștere a bunăstării oamenilor din Republica Moldova, îmbunătățirea vieții cetățenilor, europenizarea instituțiilor statului, consolidarea democrației, statului de drept și respectului pentru drepturile omului.

Astfel, documentul stabilește zece obiective generale, utilizate pentru măsurarea calității vieții la nivelul Uniunii Europene. Acestea sunt creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților; îmbunătățirea condițiilor de trai; garantarea educației relevante și de calitate pe tot parcursul vieții; ridicarea nivelului de cultură; îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mintală a populației; sistem de protecție socială solid și incluziv; guvernare eficientă, incluzivă și transparentă; justiție echitabilă, incoruptibilă și independentă; societate pașnică și sigură; mediu sănătos.

Proiectul își propune atingerea unor indicatori concreți până în 2030, de exemplu reducerea cu cel puțin 50% a nivelului de sărăcie absolută. Dacă creșterea PIB-ului va fi mai înaltă de nivelul anual planificat de 5% până în 2030, respectiv, indicatorii de reducere a sărăciei absolute, de asemenea, vor fi mai buni.

Strategia va fi documentul de referință în procesul de elaborare a Cadrului bugetar pe termen mediu și definește, inclusiv, consolidarea rezilienței Republicii Moldova în eventualitatea unor crize noi. De asemenea, va ghida asistența partenerilor de dezvoltare în raport cu prioritățile naționale de dezvoltare și va asigura o mai bună coordonare a proiectelor de asistență. ”Un prim exemplu în acest sens reprezintă debursarea de către Guvernul României a tranșei de 10 milioane de euro din cele 100 de milioane ca suport bugetar, care urmează a fi efectuată până la sfârșitul acestui an și este condiționată de adoptarea unui astfel de document”, a menționat Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea.

Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, a spus că aprobarea acestui document important pentru țara noastră este un semnal bun pentru societate. ”Cu fiecare decizie bună adoptată contribuim la construcția statului prosper, anume aceasta își dorește fiecare cetățean pentru sine și pentru cei apropiați”, a menționat deputatul.

Proiectul a fost elaborat de Guvern cu suportul partenerilor de dezvoltare, având scopul de a spori în mod vizibil calitatea vieții oamenilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: