image
Sursa foto: Facebook // Iulian Rusanovschi

Caz ieşit din comun în satul Volintiri, raionul Ştefan Vodă: Preotul NU a permis înmormântarea unei femei

Preotul bisericii din Volintiri, raionul Ștefan Vodă, Rostislav Babălău, a refuzat să deschidă lăcașul pentru oficierea slujbei de înmormântare a unei femei. Cazul s-a întâmplat astăzi, stârnind indignarea mai multor locuitori ai satului, mai ales că femeia, Alexandra Semionova, a fost și ctitor al bisericii cu pricina.

Potrivit sătenilor, motivul ar fi că fiul răposatei, Alexei Semionov, este preot paroh la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Chișinău, subordonată Mitropoliei Basarabiei, în timp ce biserica din Volintiri e subordonată Mitropoliei Moldovei.

Oamenii şi primarul din sat, împreună cu autoritățile raionale, au insistat ca preotul Rostislav Babălău să le permită accesul în biserică, însă totul a fost în zadar. Preotul a fost de neclintit, motivând că nu va permite niciodată accesul unui preot din cadrul Mitropoliei Basarabiei (adică a fiului defunctei) în biserica „sa”.

Zeci de oameni adunați în jurul sicriului au rămas consternați de comportamentul preotului, dar și de faptul că au fost incitați la ură împotriva clerului Mitropoliei Basarabiei.

Oamenii spun că răposata, Alexandra Semionova, a ajutat toată viața biserica din sat, pe care a frecventat-o regulat. Drept răsplată, a fost lipsită de posibilitatea oficierii slujbei de înmormântare în incinta bisericii.

Mai mult, locuitorii au ținut să atragă atenția că biserica de la Volintiri are statut de monument istoric și aparține cu drept de proprietate statului (fiind în administrarea Ministerului Culturii), iar gestiunea propriu-zisă a lăcașului este transmisă comunității Religioase și nu preotului în mod personal.

Contactat de Jurnal.md pentru o reacţie, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe” din satul Volintiri, Rostislav Babălău, nu a răspuns la apel, având telefonul deconectat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: